Студенти из Скопља гости Машинског факултета

studenti-mf-skopjeСтуденти и професори Машинског факултета Универзитета “Св. Кирил и Методиј” из Скопља били су гости Машинског факултета у Београду и ближе се упознали са студијским програмима и научно-истраживачким радом факултета. Посета колега из Македоније је резултат дугогодишње сарадње два Факултета, и традиционално се организује већ 13 година.

Студенти хидроенергетике и термотехнике обишли су Лабораторију за хидрауличне машине и енергетске системе, новоотворени Центар за енергетску ефикасност, а имали су прилику да нешто више сазнају и о студентском пројекту Формула Студент Тим “Друмска стрела”.

studenti-mf-skopje-2Oва посета је јако корисна за наше студенте, оценио је у разговору за сајт МФ, професор Зоран Марков са Института за хидраулично машинство и пенуматику МФ у Скопљу. Лабораторија за хидрауличне машине је, према његовим речима, посебно интересантна. Упознајући се наставним процесом који се одвија и кроз практичан рад, студенти стичу једно искуство више за оно што их чека у индустрији, рекао је професор Марков.

Када је реч о проширењу сарадње два факултета, наш саговорник је рекао да могућности за то постоје, не само кроз повезивање студентских организација, него и кроз Еразмус програме који подразумевају мобилност наставника и студената. У будућности сарадњу би могли да реализујемо и кроз практичну израду дипломских радова, па и магистарских теза, нагласио је професор Марков.

Добродошлицу гостима из Македоније пожелели су продекан за међународну сарадњу, професор др Ненад Зрнић и продекан за научно-истраживачку делатност, професор др Драгослава Стојиљковић, који су изразили уверење да ће се сарадња два факултета у наредном периоду ићи узлазном линијом, не само у настави, него и кроз друге видове сарадње.

studenti-mf-skopje4Наше земље су довољно мале, да би биле саме себи довољне тако да се надам да ће наша сарадња ићи у напред, рекао је професор Зрнић, нагласивши да је то у обостраном интересу. Професорка Стојиљковић је подсетила да је Меморандумом о сарадњи Универзитета у Београду и Универзитета Св. Кирил и Метохије у Скопљу, упостављен оквир за сарадњу два факултета до 2020 године. С тим у вези, она се обратила студентима нагласивши да су управо они једна од генерација која може да прошири ту сарадњу, и учествује у неким новим, заједнички осмишљеним видовима сарадње.

Током боравка у Србији, осим Машинског факултета у Београду, студенти су посетили и ХЕ “Ђердап I” у Кладову,  ТЕНТ А у Обреновцу, ХЕ“ Бајина Башта“ у Бајиној Башти, као и постројење ЈКП БВК „Макиш I“.

(Извор: Машински Факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.