Свечана седница Савета МФ  

svecana-sednica-profesoriПоводом обележавања Дана Машинског факултета у четвртак је одржана Свечана седница Савета МФ у оквиру које је приређен свечани испраћај у пензију угледних професора, стручних сарадника и службеника. Запосленима који прослављају 40, 30, 20 и 10 година рада на Факултету уручени су пригодни поклони и признања за сталност у раду.

Не догађа се често да плејада наставника одлази у пензију, али је једно сигурно – то су људи који су оставили дубок траг у свом раду, рекао је председник Савета, проф. др Александар Јововић.

У веома надахнутим говорима, најближи сарадници проф. др Драгутина Дебљековића, проф. др Титослава Живановића, проф. др Јована Јанковића, проф. др Бранислава Јаћимовића, проф. др Драгана Кандића, проф. др Франца Косија, проф. др Милосава Огњановића, проф. др Славка Пешића, проф. др Слободана Покрајца и проф. др Слободана Ступара, посебно су истакли научно-истраживачки рад угледних професора, који је у великој мери допринео подизању угледа МФ.

svecana-sednica-savetaУз професоре, име Машинског факултета, деценијама уназад, градили су и други запослени у настави и стручним службама. Међу њима су стручни сарадник на Катедри за теорију механизама и машинама, дипл.маш.инг. Ацо Гобељић, референт у Служби за студентске послове Лепосава Радојковић, као и књиговођа у Служби за финансијске послове Радованка Јовановић, који су такође отишли у заслужену пензију.

Успесима људи које данас само формално испраћамо у пензију придружује се читава плејада других који су од Машинског факултета као дела Универзитета у Београду, створили и стварају бренд, истакао је декан МФ, проф. др Радивоје Митровић. Сумирајући резултате постигнуте током протекле године, он је као најзначајнији догађај издвојио оснивање Центра за енергетску ефикасност на Машинском факултету, које су помогли јапанска Влада и организација ЈИЦА. Реч је о донацији вредној више од 700 хиљда евра, која је МФ сврстала у водећу институцију у области енергетске ефикасности у региону.

*******************

Златни дипломци и најбољи студенти   

studenti-nagrade-2Дан Факултета је и прилика да се  награде најбољи студенти, али  за подсећање на раније генерације студената. Тим поводом на Факултету је приређен свечани пријем за најбоље студенте у школској 2015/2016. години, као и пријем на којем су студентима генерације 1966. уручене традиционалне Златне дипломе.

За постигнуте резултате у протеклој школској години на основним и мастер студијама и просечну оцену изнад 9, похвале и пригодне награде добило је 167 студената.

Први међу најбољима су – студенти генерације Милан Раковић, мастер инжењер машинства, са просечном оценом 9,93 (ОАС) и 9,90 (МАС) и Кристина Ђуровић мастер инжењер машинства, са просечном оценом 9,93 (ОАС) и 9,90 (МАС). Они су уједно и најбољи студенти на Мастер академским студијама. Најбољи студент на Основним академским студијама је Милош Петрашиновић са просечном оценом 10, а студент који је први завршио студије је Вања Хасновић, мастер инжењер машинства са просечном оценом 9,17 (ОАС) и 9,45 (МАС). Јоксимовић Александра, студент мастера,  добитник је награде “Тодор Пантовић”.

studenti-nagrade-1jpgОво је први пут да оволики број студената оствари овако значајан успех током студија, поручио је председник Савета МФ професор др Александар Јововић. Честитајући младим колегама, он је изразио очекивање да ће заједнички напори на подизању квалитета студија у наредном периоду утицати да број студената са просечном оценом изнад 9 буде и већи. На постигнутом успеху, студентима су честитали и декан Факултета, проф. др Радивоје Митровић, као и продекан за наставу, проф. др Љубодраг Тановић.

За већину “златних дипломаца” сусрет са Факултетом на којем су пре 50 година стасали и као људи и као стручњаци, био је веома емотиван. Евоциране су успомене из “оних” дана, преричаване анегоде, али изнад свега преовладало је осећање задовољства што су носиоци Златне дипломе Машинског факултета.

zlatane-diplome1Ово је изузетно важан дан, посебно за вас који уручивањем Златних диплома поново улазите у историју Машинског Факултета, рекао је декан МФ, професор др Радивоје Митровић. Честитајући колегама златни јубилеј – 50 година од дипломирања, он је навео да је циљ МФ да постане водећа образовна и научна институција у региону, која ће школовати стручњаке спремне да решавају све изазове које доноси Четврта технолошка револуција.

Заједнички је циљ да Србија поново буде индустријска земља, и зато су поред квалитета образовања, главни приоритети Машинског факултета и квалитет научног истраживања, али и унапређење сарадње са привредом, нагласио је  професор Митровић.

****************

Сарадња са привредом императив

Развоју Машинског факултета као угледне научно-образовне институције у великој мери је допринела и сарадња са великим бројем привредних предузећа из земље и иностранства. Тим поводом, на Свечаној седници Савета МФ одржаној у петак, уручене су захвалнице компанијама и привредницима који су својим донацијама и сарадњом у протеклој години највише допринели развоју машинства и Машинског факултета у целини.

На првом месту то је немачка компанија BMV која је Факултету, односно студентима Катедре за моторна возила донирала аутомобил BMV 650 кабриолет са мотором од 450 кс и два турбо пуњача. Затим, АД Инса, у чијој фабрици студенти МФ више од три деценије обављају практичну наставу. На предлог Савета МФ захвалница је додељена и професору Корнелу Еману са Нортвестер универзитета у САД, иначе дипломцу и гостујућем професору Машинског факултета у Београду. За велику људску, стручну и материјалну помоћ приликом израде истраживања на Катедри за отпорност конструкција захвалнице су добили Слободан Митровић, извршни директор за техничке послове производње угља и Дејан Миљановић, директор производње угља у ЈП Електропривреда Србије – огранак Колубара.

SMC Industrial Automation је донирала опрему која је значајно унапредила лабораторијски рад на Катедри за производно машинство, пре свега у Лабораторији за аутоматизацију производних процеса. За донирање опреме за лабораторијски рад захвалница је уручена и компанији Best pneumatics. Компанија Messer Tehnogas AD Beograd је дугогодишњи партнер Машинског факултета, а само у овој години донирала је вредну опрему и потрошни материјал за извођење практичне наставе на Модулу за заваривање и заварене конструкције.  На предлог Катедре за аутоматско управљање захвалнице су добили и Simens, E-Project и Металац из Горњег Милановца, који су помогли рад катедре, посебно у делу који се односи на извођење практичне наставе и лабораторијског рада. За допринос у опремању лабораторије за нови предмет интегрисана аутоматика на Катедри за аутоматско управљање захвалнице су уручене водећим фирмама у тој области ABB, Re Vox GmbH, Simens, EDEPRO, Syistem: I band d.o.o., Smart Builiding Tehnologios d.o.o.

На предлог катедара за прехрамбене технологије и процесну технику захвалница је уручена компанији Соко Штарк у којој студенти МФ обављају практичне вежбе, као и стручну праксу. Захвалнца је уручена и Душану Благојевићу, директору Ковачког центра у Ваљеву. Компанија Microsoft Software је донирала лиценце у појединачној вредности од 1,5 до две хиљаде евра, које ће студенти користити потпуно бесплатно. Mikro kontrol d.o.o. и Teximp д.о.о су финансијски помогле 36. Саветовање производног машинства, односно обележавање 50 година Асоцијације научно истраживачких институција које делују у области производог машинства и машинских технологија.

Поздрављајући угледне привреднике, декан МФ, проф. др Радивоје Митровић је истакао да су квалитет наставе, развој научних истраживања и сарадња са привредом главни приоритети Машинског факултета.  Школовање квалитетних мастер машинских инжењера је најбољи маркетинг за све нас, али квалитет није могућ без сопственог искуства у реализацији одређених пројеката. Зато је сарадња са привредом императив, рекао је Митровић. Изразивши уверење да је заједнички рад на пројектима који би доносили зараду и Факултету и компанијама могућ и у садашним условима у земљи, декан МФ је посебно нагласио важност разговора о даљем унапређењу сарадње науке и привреде, а на добробит државе и друштва у целини.

(Извор: Машински факултет)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.