Свечана академија – Изврсност сада и у свему!

akademija-1Свечаном академијом  „Изврсност сада и у свему“, Машински факултет Универзитета у Београду, обележио је 68 година постојања и 143 године високог образовања у области машинства у Србији.

Дан факултета је протекао у знаку Сертификата ИСО 9001, међународног стандарда управљања квалитетом, који је на свечаности званично уручен декану МФ, професору др Радивоју Митровићу. Ово је велико признање, којим се ретко који факултет у Србији може похвалити, рекао је професор Митровић. Он је нагласио да је то резултат тимског рада свих запослених који су својим посвећеним радом допринели да МФ постане прави мали истраживачки универзитет. Поред новина у настави, које су увеликој мери унапредиле квалитет студија, посебно смо поносни на међународне пројекте, које по различитим позивима финансира ЕУ, међу којима се издвајају два Хоризон 2020 пројекта, истакао је декан МФ.

Свечана академија била је прилика да се представе најзначајнији резултати, награде најбољи студенти, а заслужним појединцима и организацијама уруче плакете и признања за допринос развоју науке у Србији.

За посебне резултате у образовању, науци, и подизању угледа МФ, али и Универзитета у Београду, специјална плакета уручена је професору математике, др Стојану Раденовићу, редовном професору МФ у пензији, који је својим научним радом у великој мери дорпинео да се Београдски универзитет нађе међу 300 најбољих универзитета у свету на чувеној Шангајској листи. Специјална плакета уручена је и организацији ЈИЦА из Јапана, која је донацијом од 700 хиљада евра помогла оснивање првог српског Центра за енергетску ефикасност и на тај начин омогућила Машинском факултету водеће место у тој области у земљи и региону.

Награђени су и најбољи студенти у протеклој школској години – студенти генерације: Кристина Ђуровић, за просечну оцену 9,93 (ОАС) и 9,90 (МАС) и Милан Раковић,  за просечну оцену 9,93 (ОАС) и 9,90 (МАС). Они су понели и награду  најбољих студената на мастер академским студијама. Најбољи студент на основним академским студијама је Милош Петрашиновић, инжењер машинства, са просечном оценом 10, а Вања Хасновић, мастер инжењер машинства, са просечном оценом 9,17 (ОАС) и 9,45 (МАС), награђен је као први који је у генерацији 2011/2012. завршио студије.

akademija-2Честитајући запосленима и студентима Дан Факултета, ректор Београдског универзитета, професор др Владимир Бумбаширевић је рекао да је Машински факултет део БУ заједно са још 30 факултета и 11 научних института и универзитетском библиотеком.  Осим што је образовна, БУ је и водећа истраживачка организација у земљи и региону о чему говори и рангирање на различитим листама за рангирање универзитета. Ове године БУ се на Шангајској листи нашао међу 300 најбољих универзитета, а значајан допринос је дао управо Машински факултет који је од 2010 до данас публиковао око 900 радова у часописима који се индексирају, нагласио је професор Бумбаширевић.

Државни секретар у Министарству просвете, професор др Владимир Поповић је рекао да Машински факултет може да се поноси својом прошлошћу и садашњошћу и да је уверен да је будућност факултета још већа. Према његовим речима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја велику шансу види у области развоја нучно-технолошких паркова и инкубатора, старт уп-ова… Наша научна заједница мора да се удружује и заједно делује како би направили што бољи резултат у тој области у којој лежи шанса и за развој Србије, подвукао је Поповић.

Председник Националног савета за високо образовање, проф. др Дејан Поповић је рекао да је БУ био и остао утемљен са ослонцем на Машински факултет. Примери стандарда који долазе са МФ служе за уједначавање критеријума за избор и именовања универзитетских наставника у земљи. Очекујем да ће и остали факултети применити те критеријуме, рекао је Поповић и поручио да се само на тај начин може подићи квалитет високог образовања у Србији.

akademija-3Свечана академија је била прилика и за представљање Машинског факултета као издавача јединственог зборника о кључним радовима Николе Тесле у области машинства – „Тесла у свом и нашем времену“, али и организатора изложби „Мала историја српске бродоградње – из збирке Машинског факулета у Београду” и „Тесла – машински инжењер“. Циљ је да студенте и на овај начин подстакнемо на креативност и иновативност, да комбинујући старо и ново долазе до нових патената и иновативних производа, рекао је декан МФ професор др Радивоје Митровић.

Током свечаности премијерно је приказан филм „Тесла машински инжењер“ у продукцији Музеја Николе Тесле, а угледне званице могле су да уживају и у наступу гудачког квартета студената Факултета музичке уметности, који су изводили композиције Моцарта, Вивалдија, Шестаковича и других.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.