INTERGRAPH едукацијски софтвери у настави на Машинском факултету

intergraph licenceМашински факлтет је богатији за 10 едукацијских лиценци из програма CADWorx and Analysis Solutions (ИCAS). Захваљујући америчкој фирми ИNTEGRAPH, водећем произвођачу ових лиценци у свету, будући инжењери имају прилику да већ током студија раде са најсавременијим софтверима који се користе за 3D моделирање и прорачун механичких конструкција.

На Факултету кажу да ће то у великој мери допринети подизању квалитета наставе. За студенте је то прилика да се пре него што изађу на тржиште рада упознају са најновијим технологијама које се користе у индустрији.

На Машинском факултету у Београду, у четвртак 14. јула 2016. године, одржана је презентација фирме ИNTERGRAPH. Том приликом, потпредседник ИNETGRAPH-а за Еуропу и Африку г. Петер ван дер Вејде је Машинском факултету предао 10 бесплатних едукацијских лиценци из програма CADWorx and Analysis Solutions (ИCAS). Укупна тржишна вредност лиценци је 500 хиљада евра.

Integraph licenca 1Машински факултет је добио CADWorx Design Review, CADWorx P&ИD, CADWorx Plant, алате за прорачуне напрезања цевовода CAESAR ИИ, PV Elite за прорачуне посуда под притиском, Visual Vessel Design који је такође софтвер за прорачуне посуда под притиском, рекао је након промоције Марио Анић, представник хрватске фирме Нумикон, која је заступник америчког Иntergrapha за подручје Балкана. Говорећи о техничким карактеристикама софтвера, наш саговорник је навео да се лиценце из CADWorx породице користе за израду 3D modela који се касније убацују у софтвере за прорачуне напрезања цевовода или посуда под притиском. Сви софтвери имају двосмерну комуникацију, односно могу да се пребацују из једног софтвера у други ради дорађивања  прорачуна или анализе и раде кроз једну базу, истакао је господин Анић.

Integraph licenca 2Указујући на значај CADWorx and Analysis Solutions едукацијских лиценци, асистент Милош Ивошевић са Катедре за процесну технику је рекао да студенти Машинског факултета сада имају могућност да се упознају са најновијим софтверима из ове области, који покривају 50 одсто светског тржишта. То је веома важно, не само за квалитет наставе на факултету него и за професионалну будућност младих инжењера, који су сада у прилици да, пре изласка на тржиште рада, користе и примењују нове технологије, што доприноси њиховој конкурентности.

Integraph едукацијске лиценце које је добио Машински факултет користе се претежно за пројектовање цевовода и пратеће опреме, међутим, према речима нашег саговорника софтвери су намењени инжењерима свих струка, не само процесне технике.  Софтвери су намењени за све области инжењерства где постоји потреба за пројектовањем процесних постројења, нагласио је Ивошевић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.