Дан Модула за заваривање

zavarivanje_i_zavarene_konstrukcije.1jpgМодул – Заваривање и заварене конструкције Машинског факултета у Београду, обележио је шестогодишњицу рада представљањем, не само досадашњих резултата, него и планова даљег развоја тог студијског програма.

Модул – Заваривање и заварене конструкције Машинског факулета у Београду један је од најмлађих али, у контексту развоја нових технологија у овој области, најперспективнијих студијских програма на факултету, оцењено је на свечаности поводом шестогодишњице овог смера.

Овај студијски програм је основан 27. маја 2006. године, на иницијативу професора и уз велику подршку компаније „Messer Tehnogas“, водеће фирме у овој области у земљи и региону, која је због реалних потреба у привреди, Машинском факултету предложила школовање стручњака у области технологије заваривања и испитивања заварених спојева. Школовање првих инжењера у овој области, која се изучава у оквиру мастер академских студија, почело је 2009. године, када су први студенти уписали овај смер.

Оправданост те иницијативе је врло брзо је потврђена у пракси.Већина студената који похађају овај студијски програм, после дипломирања лако нађе запослење, не само у домаћим него и у страним компанијама, рекла је професор др Радица Прокић Цветковић, шеф Модула за заваривање и заварене конструкције. Она је изразила посебну захвалност компанији “Messer Tehnogas“ која, донирањем опреме, организовањем праксе и стипендирањем студената, пружа велику подршку даљем развоју овог модула.

Декан Машинског факултета професор др Радивоје Митровић је истакао да руководство Факулета пружа велику подршку напорима да овај студијски програм, који од оснивања прати европске стандарде у области технологије заваривања, добије европску акредитацију, али и све друго што омогућава да се светски  стандарди у овој области поштују. У контексту убрзаног технолошког развоја, који намеће Четврта технолошка револуција, машинско инжењерство па и област технологије заваривања попримају сасвим другу димензију којом се отвара простор за њихово инволвирање у широки спектар научних дисциплина. Управо ту је наша шанса и уколико те токове на време препознамо и у њих се укључимо, можемо да пемостимо технолошки јаз и будемо у истој раван са најразвијенијим земљама, поручио је професор Митровић и позвао професоре и студенте да направе корак напред у том правцу.

На свечаности је представљена опрема за заваривање, произвођача „Castolin Eutectic“, коју је компанија „Messer Tehnogas“ донирала Машинском факултету у Београду за поребе практичне наставе студената. Такође је представљена и HVOF  метализација – Иновативни приступ у решавању проблема, опрема, а потом и радови студената примењени у индустријској пракси.  Иначе, компаније „Messer Tehnogas“ и „Castolin Eutectic“ послују у оквиру  „Messer grupe“, која је највећи покровитељ смера заваривање и заварене конструкције.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.