ЈУПИТЕР КОНФЕРЕНЦИЈА – Научна база технолошког развоја Србије

ЈУПИТЕР Конференција, чији је оснивач Катедра за производног машинство Машинског факултета у Београду, обележила је јубилеј – 40 година континуираног научног истраживања у области производног машинства, пре свега у развоју и примени нових технологија, које су данас основни покретач привредног развоја.

ЈУПИТЕР Конференција, која окупља представнике науке и индустрије, увек је прилика је да се сумирају најзначајнији резултати истраживања у протекле две године, у свим сегментима производног машинства, оценио је професор др Бојан Бабић, шеф Катедре за производно машинство Машинског факултета. Истовремено, додао је, то  и прилика да се сагледају  савремени  трендови у домену науке, образовања и индустрије и осмисле нове идеје које ће бити развијане кроз будуће пројекте, а које могу да допринесу подизању технолошког нивоа и развоју Србије.

Професор др Владимир Милачић, редовни професор Машинског факултета у пензији, светски признати стручњак у домену производног машинства и примене нових технологија, креатор нових области истраживања у производном инжењерству, осврнуо се на 40-годишњи развој ЈУПИТЕР система и теме проучавања које су, како је рекао, у великој мери одређивале индустријски развој земље. Нажалост данас, додао је он, у условима Четврте технолошке револуције суочени смо са дисбалансом између науке и привреде која је последњих деценија у великој мери разорена. У том контексту, ЈУПИТЕР заједница, са својом базом научних истраживања, пре свега, у области нових технологија, представља копчу којом се може превазићи постојећи јаз, и ухватити корак са индустријски развијеним земљама. Знањем на првом месту, а затим и развојем бизнис концепта заснованом на знању, идејама, образовању, иновацијама, новим технологијама долазимо до технолошких платфорими којима можемо надокандити изгубљено време, закључио је професор Милачић.

Сличног мишљења је и декан Машинског факултета професор др Радивоје Митровић. Научна промишљања о техничко-технолошком развоју су веома важна за Србију у преоговорима са ЕУ о Поглављу 20, које се односи на  индустријску политику и развој, истакао је професор Митровић. У том процесу, наставио је, наука мора да буде активни учесник и држави понуди решења за стварање амбијента који подразумева примену нових технологија. У том смислу научни резултати и промишљања ЈУПИТЕР конференције у великој мери доприносе формулисању не само развојних циљева, него и начина како да се ти постављени циљеви и реализују, закључио је професор Митровић.

Јубиларну 40-ту ЈУПИТЕР Конференцију организовала је Катедра за производно машинство Машинског факултета у Београду, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.  Кроз  пет тематских симпозијума (33. Симпозијум – CIM у стратегији технолошког развоја индустрије прераде метала; 27. Симпозијум – CAD/CAM; 36. Симпозијум- NU „ROBOTI“ FTS, 42. Спимпозијум – Управљање производњом у индустрији прераде метала и 20. Симпозијум- Менаџмент квалитетом), ове године је представљено 30 научних радова аутора из Србије и иностранства.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.