„Ћи инжењеринг“ – Нови поглед на психо-био-физичко устројство људског бића

На Машинском факултету у Београду представљена је нова књига професора др Ђура Коруге, под насловом „Ћи инжењеринг“. У фокусу књиге је феномен „ћи“ енергије, коју су Кинези открили пре више од 3.500 година и на основу тога развили систем акунпуктуре, а коју Запад поједностављено назива „витална енергија“.

Књига је резултат вишедеценијског  истраживања аутора у области класичне и квантне физике, биологије, биофизике, медицине, медицинског инжењерства, али и древне источњачке мисли Кине, Индије и Јапана, као и свеукупности људског ума, свесног и несвесног.

Примењујући најнапредније савремене научне методе и сазнања, проф. Коруга објашњава феномене који су на Истоку познати хиљадама година. Даје доказе о нераскидивој вези класичних и квантних феномена на нано нивоу, посебно у биолошким системима.  На основу јединства квантно-класичног и ембриогенезе објашњава феномен „виталне енергије“ Ћи и долази до сазнања да је „ћи“ енергија један врло суптилан однос енергетских стања у људском организму и да има значајну улогу у регулацији хармонизације фине структуре материје у нашем телу. У том смислу, књига „Ћи инжењеринг“ представља вредан научни допринос не само за српску науку, него и шире, истакнуто је, између осталог, на промоцији књиге у препуној Свечаној сали Машинског факултета.

Бројне званице и госте, поздравио је декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић који је истакао да је проф. Коруга током своје професионалне каријере увек покушавао да буде на граници или изван граница. „Књига која је пред нама је управо у том духу. Она је комбинација више наука и знања, тако да честитам професору што налази снагу и енергију да и даље ради ствара, пише и истражује, што није лако“, рекао је декан Машинског факултета.

Како је навео,  проф. Коруга увек трудио да Машински факултет буде препознатљив и по њему. „ О томе говори  и ова сала испуњена до последњег места.  Машински факултет није издавач књиге, али подржавамо све што раде наши професори, јер је то слика коју шаљемо о себи. На крају, из оваквих истраживања проистекли су Катедра и Модул за биомедицинско инжењерство, којима се веома поносимо“, закључио је проф. Поповић.

Књига „Ћи инжењеринг“ је изашла у издању издавачке куће „Панграф“ из Београда и намењена је истраживачима у областима здравства и биомедицинског инжењеринга, као и студентима медицине, машинства и електротехнике. О њеном значају за науку и струку говорили су дугогодишњи сарадници и пријатељи проф. Коруге.

„Књига има изузетан значај за медицинаре, посебно практичаре квантне медицине“, рекла је др Славица Аранђеловић, руководилац Секције за квантну медицину Српског Лекарског Друштва. С тим у вези цитирала је део у књизи где проф. Коруга објашњава место спајања квантног и класичног система у психо-био-физичком устројству људског бића, односно, како је навела, холистичком поимању духа, душе и тела.

„Истакла бих један посебан моменат, а то је привилегија лекара у Србији који се баве квантном медицином. Наиме, успели смо да заснујемо и биорезонантни и микроталасни правац кванте медицине и да освојимо употребу електромагнетних таласа изузетно ниске и изузетно високе фреквенце. Зато је књига проф. Коруге од виталне важности како за нас који увелико пловимо овим водама тако и за будуће генерације медицинара“, поручила је, између осталог, др Аранђеловић.

Проф. др Милоје Ракочевић, хемичар, биолог и стручњак за генетски код, наглашава  важност сазнања о суштини „ћи-ја“  као јединства структуре, енергије и информације биолошких система за разумевање семиотичке природе генетског кода.

„Од првог издања моје књиге „Гени, молекули, језик“ давне 1988. године залажем се за разумевање информационог континуитета нашег бића, односно за пресликавање информационих законитости које постоје на хијерархијској релацији: периодни систем хемијских елемената, органски код биомолекула, биолошки код РНК, ДНК, протеини и лингвистички кодови. Сада је јасно да се у основи семиотике природних кодова налази и ентитет за који до појаве књиге „Ћи инжењеринг нисмо знали, а то је управо јединство структуре, енергије и информације“, навео је, између осалог, проф. Ракочевић.

„На науку не треба да гледамо само као на сувопарне чињенице. Наука су и они неистражени тајновити и магловити предели пуни нових идеја које чекају да буду октривене.  Управо то нам пружа књига проф. Коруге сажимајући вредно знање, мудрост и филозофију великих источњачких култура са најсавременијим достигнућима у областима квантне физике и квантне биологије, која покушава да проучи да ли контраинтуитивне појаве имају утицаја на живи свет и живе организме“, истакла је проф. др Александра Васић Миловановић, физичар и бофизичар са Машинског факултета у Београду.

Књига, како је навела, прати најсавременија достигнућа у науци. „Недавно је група јапанских научника добила нобелову нагаду за потврду постојања квантних ефеката у микротубулама што је једна од главних премиса књиге проф. Коруге. Такође, ове године објављен и један рад који на неки начин такође потврђује постојање квантних ефеката у великим структурама триптофана чиме се потврђује теза да је свест квантне природе, што је једна од назнака и у књизи проф. Коруге“, навела је проф. Васић Миловановић.

Према речима проф. др Дејана Раковића, инжењера електротехнике и изврсног познаваоца квантне механике и психо-био-физике, књига проф. Коруге је значајна пре свега због тога што кроз модерна истраживања објашњава феномене који су на Истоку познати хиљадама година и користе се у медицинској пракси, укључујући и духовну.

„Књига је посебно значајна јер повезује свест са виталном енергијом, са „ћи ентитетом“ и на један интегративни начин покушава да класична знања из кинеске традиционалне медицине научно објасни“, рекао је проф. Раковић.

„Бавити се ћи-јем значи бавити се собом, али и животом и лепотом. У том смислу књига проф. Коруге представља велики допринос пре свега за све оне које интересује овакав начин схватања живота и науке“, рекла је др Ана Жикић, лекар класичне и стручњак за традиционалну кинеску медицину.

Додаје да је њу лично инсирисало питање како је могуће да се ефекат на акупунктурној тачки  постиже без обзира да ли се она стимулише иглом, ватром, струјом или ласером. „Професор Коруга је понудио фантастично објашњење да се одговор на то питање крије заправо у биологији, односно структури саме акупунктурне таке. Управо због тога мислим да је књига вредна оставштина не само за садашње генерације, него и за оне који тек долазе на ова подручја“,  поручила је др Жикић.

Проф. др Ђуро Коруга, светски признати стручњак у области биоаутоматике, биомедицинског инжењерства и нанотехнологија је по основном образовању инжењер, са заједничим докторатом Машинског и Медицинског факултета.  Говорећи о мотивима да напише једну овакву књигу, проф. Коруга је рекао да је то пре свега жеља да као инжењер разуме феномен „ћи“ и објасни где се то квантно и класично сударају у људском организму, али и да направи уређај који ће моћи да унапреди медицинску праксу.

Уз сопствено научно и медицинско сазревање кроз сарадњу са лекарима и квантним физичарима, као и кроз развој нанотехнологија, дошао до сазнања о суптилним биокибернетским регулационим механизмима организма који га хармонизују, а управо је то „ћи“ ентитет. „Наука је дошла до сазнања да је наше тело истовремено и класично и квантно. Ћи је комплементаран константи фине – структуре материје.  Фина – структура материје одређује интеракцију фотона  и електрона, а Ћи одређује редослед и њихову хармонизацију“, објашњава проф. Коруга.

Користећи та знања истраживачи Катедре за биомедицинско инжењерство развили су уређај за идентификацију акупунктурних тачака и њихову карактеризацију на бази интеракције фотона и електрона, што је отворило нове могућности у области дијагностике и терапије, како у класичној, тако и у квантној медицини.  „То је управо инжењерски задатак и зато је наш мото да је техника без медицине је слепа, а медицина је без технике немоћна““, поручио је на крају проф. Коруга.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.