Хуманитарно етно вече за Косово и Метохију

На Машинском факултету у Београду одржано је „Хуманитарно етно вече“ посвећено српском народу на Косову и Метохији.  Овај  хуманитарни културни догађај организовали су Студенски парламент и Савез студената Машинског факултета, уз велику подршку управе факултета, а сва прикупљена добровољна средства намењена су Хуманитарној организацији “Косовско поморавље” из Партеша, код Гњилана.

У програму су учествовали народни гуслари Батрић Јокановић, Срђан Авдаловић, Милан Мрдовић и етно група “Сестре Симовић”, који су извођењем својих мелодија пробудили емоције и сећања на слободарски дух и богату историју и традицију нашег народа.

Пре званичног дела програма присутне је поздравио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић који је том приликом истакао да је Машински факултет кућа целог српског народа и да настоји да одржи везу са коренима, историјом и традицијом наше државе и друштва.

„Машински факултет је увек био место различитих окупљања и има много лепих традиција“, рекао је проф. Поповић и подсетио присутне  на чувене „трибине четвртком“, које су својевремено биле веома посећене, а које су пре две године обновљене серијалом „Разговори о вери“. „Машински факултет ће наставити да негује ту традицију. Наша врата су увек отворена за манифестације које су усмерене на очување српске културе и традиције, као што је и ово хуманитарно вече“, истакао је, декан Машинског факултета и захвалио студентским организацијама на факултету на идеји да организују једно овако вече.

Програм је започео беседом Жељка Чуровића, председника Савеза Срба из Црне Горе, који је уједно и водио програм. Подсетивши да је Косово место рођења српског националног и духовног бића, он се у беседи осврнуо и на историјску борбу нашег народа да сачува своју слободу и национални идентитет.

„Борили смо се како смо умјели и живјели у нади да ће доћи вријеме да изникне нова младика за будућа нека покољења. Надам се да вечерас код вас видим здраву младику која ће бити понос Србије и њеног народа и преузети бакљу наших предака“, поручио је у беседи господин Чуровић и изразио задовољство што је био у прилици да се, како је навео, обрати са Машинског факултета, култног места које деценијама ради један добар национални посао.

Програм гусларских и етно песама са темом Косова отворио је народни гуслар Батрић Јокановић,  а публика је затим уживала и у вирутозности народних гуслара Милана Мрдовића и Срђана Авдаловића. Посебне емоције изазвао је наступ вокалне етно групе „Сестре Симовић“, са којима је публика на крају заједно певала.

Ово је само једна у низу хуманитарних акција студената Машинског факултета за помоћ и подршку сународницима на Косову и Метохији.  Међу њима се издваја акција прикупљања новогодишњих и божићних пакетића за децу Косова и Метохије. Да студенти Машинског факултета имају високо развијену свест о значају хуманитарног и друштвено-одговорног рада говоре и многе друге ваннаставне активности чији је циљ подршка социјално-економским осетљивим групама.

„Овакве хуманитарне акције дефинишу Машински факултет не само као академску заједницу посвећену само науци и образовању, него и као место где се негује историја, култура и традција нашег народа“, поручио је председник Савеза студената Машинског факултета Никола Јокић.

Хуманитарном догађају који је одржан у реновираној и модерној опремљеној мултифункционалној читаоници Машинског факултета присуствовали су директор Фонда за иновациону делатност Републике Србије, проф. др Иван Ракоњац, директор Завода за спорт и медицину спорта Милан Савић, продекан за наставу Машинског факултета, проф. др Марко Милош, наставници, студенти и запослени на Машинском факутету, као и други бројни угледни гости.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.