Промоција књиге Qi Engineering проф. др Ђуре Коруге – четвртак, 3. октобар, у 13 часова

Промоција књиге „Qi Engineering“ (Ћи инжењеринг) о биофизичким основама људског организма и биомедицинском инжењерству акупунтуре, аутора др Ђуре Коруге, професора Машинског факултета у пензији и светски признатног стручњака у области биоаутоматике, биомедицинског инжењерства и нанотехнологија, биће одржана у четвртак, 03. октобра 2024. године у свечаној сали Машинског факултета (сала 211/II),  са почетком у 13 часова.

Пристуне ће поздравити декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а о књизи ће говорити: др Славица Аранђеловић из Српског Лекарског Друштва, проф. др Милоје Ракочевић, хемичар и биолог, стручњак за генетски кôд, проф. др Александра Васић Миловановић, физичар и биофизичар, проф. др Дејан Раковић, инжењер електротехнике и изврсни познавалац психо-био-физике, др Ана Жикић, лекар класичне и стручњак за традиционалну кинеску медицину, као и сам аутор.

Реч две о књизи и аутору

Књига је оргинални ауторов приступ психо-био-физичком устројству људског бића, а за мото књиге је изабрао Ајнштајнову мисао да „све митологије, религије, филозофије и науке су гране једног дрвета“.

Проф. Коруга  у књизи даје приказе и доказе о нераскидивој вези класичних и квантних феномена на нано нивоу, генерално, а посебно у биолошким системима. На основу овог савременог приступа, јединства квантно-класичног и  ембриогенезе,  објашњава феномен „виталне енергије“ Ћи коју су још пре више од три хиљаде година, на нама још увек непознат начин, открили стари Кинези. На бази Ћи-ја они су развили систем акупунтуре која у почетку није била прихваћена од званичне (класичне) медицине, али када је Светска здраствена организација 1976. године на бази практичних искустава признала акупунтуру као комплементарну класичној медицини, њен развој и примена на Западу је доживела експанзију.

Аутор се ухватио у „коштац“ са овом проблематиком још пре четрдесет година, да би уз сопствено научно и медицинско сазревање кроз сарадњу са лекарима и квантним физичарима, као и кроз развој нанотехнологија, дошао до сазнања да је Ћи ентитет комплементаран константи фине – структуре материје којом је регулисан однос интензитета интеракције фонана и електрона различитих енергија, док Ћи регулише редослед догађања тих интеракција. Другим речима Ћи врши њихову оптимизацију у простор-времену, односно хармонизацију.

Проф. др Ђуро Коруга је  по основном образовању инжењер, са заједничим докторатом Машинског и Медицинског факултета, и то баш у овој области, па му је, као инжењеру, основна тежња била, да поред разумевања феномена Ћи направи и уређај који ће моћи да унапреди медицинску праксу. У оквиру Катедре за Биомедицинско инжењерство Машинског факултета Универзитета у Београду са  сарадницима је најпре изумио и развио уређај за биофизичку каректеризацију ткива,  in vitro  и in vivo. Метода и уређај су патентирани и 2018. год. је проглашен најбољим патентом од стране WIPO (Светске Организације за Интелектуалну Својину).

Уређајем, на бази овог патента, истраживачи са Београдског Универзитета (Медицинског, Стоматолошког и Машинског факултата) су радили мастер радове и докторске дисертације из области раног откривања рака епителних ткива (коже, грлића материце, дебелог црева и усне дупље). Тачност дијагностиковања канцера је била између 85-94%. Даљим усавршавањем уређаја на бази опто-магнетне имиџинг спектроскопије омогућена је, по први пут биофизичка карактеризација акупунтурних тачака на бази интеракције фотона и електрона. Ово је отворило нове могућноси дијагностике и терапије како у оквиру класичне тако и квантне медицине (акупунтуре).

У књизи ћете пронаћи и многе друге занимњивости о води, микротубулама, ДНК , математици, психологији , као и о Кинеском језику који је аутор изучавао да би боље размео феномен Ћи.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.