“Машинијада 2016”: Спремни смо да одбранимо титулу!

Репрезентација студената Машинског факултета у Београду отпутовала је Будву где ће од 08. до 13. маја учествовати на 56. Машинијади – традиционалној манифестацији студената машинства из Србије и других земаља региона. Спремни смо да бранимо прошлогодишњу титулу, потврдимо прво место у генералном пласману и вратимо се са истим резултатом, поручили су чланови екипе београдског “Машинца” који ће, како су нагласили, кроз научна и спортска такмичења на најбољи могући начин представљати Машински факултет у Београду.

Такмичење у знању је одлична прилика за факултете да виде на ком нивоу знања се налазе и којим вештинама владају њихови најбољи студенти. Екипа Машинског факултета у Београду је у овој дисциплини на прошлогодишњој, као и на претходним Машинијадама постизала значајан успех, што је резултирало првим или другим местом у генералном пласману. Иза тог успеха стоји екипа професора која интензивно припрема тим. Тако је и ове године.

[su_quote]…најбитније је да цела атмосфера прође у дружењу, размени идеја и бољем повезивању будућих машинских инжењера.[/su_quote]

Студенти нашег факултета такмичиће се у научним областима из математике 1 и 2, механике, отпорности материјала, машинских елемента, механике флуида и термодинамике, навео је доцент др Александар Пејчев, који на Машинском факултету у Београду предаје математику и један је од професора који су интензивно припремали тим за такмичење у знању. Сматрамо да је успех наших студената на Машинијади, нарочито у знању, једна битна презентација нашег факултета, нагласио је др Пејчев, додајући да би било веома конструктивно када би се то такмичење у наредном периоду подигло на шири регион Балкана.

Сличног мишљења је и студент продекан Марко Гојак који не крије оптимизам да ће репрезентација Машинског факулета ове године на Машинијади у Будви поновити прошлогодишњи успех и освојити прво место у генералном пласману. С обзиром да смо највећи Машински факултет у региону увек смо имали јако добре резултате како у такмичењу у знању, тако и у спорту, што нам је доносило прво место у генералном пласману рекао је Гојак. Међутим, додао је он, најбитније је да цела атмосфера прође у дружењу, размени идеја и бољем повезивању будућих машинских инжењера.

Такмичење у спорту прилика је да студенти покажу не само тимски дух, него и осећај за фер плеј. Спортске екипе формиране на факултету у различитим дисциплинама машинијаду користе за међусобно такмичење, али и представљање свог факултета у што бољем издању.

Спортски тим београдског „Машинца“ броји око 70 чланова, који ће се на  Машинијади надметати у више спортских дисциплина – фудбалу, рукомету, одбојци, кошарци, шаху и стони тенису. Потрудили смо се да поведемо најбоље могуће екипе и очекујемо да поновимо прошлогодишњи успех, када смо освојили друго место, мада се реално надамо првом месту у генералном пласману за спорт, изјавио је Сава Лукић представник Спортског удружења студената „Машинац“. Када је реч о конкурецији, Сава је навео да је највећи конкурент екипа Машинског факултета из Крагујевца, али да не треба потцењивати ни спортски тим студената машинства из Ниша.

Машинијада је прилика да се факултети и студенти кроз научна и спортска такмичења јавности представе на најбољи могући начин, али оно што представља “више од игре” није само размена научних сазнања, него пре свега дружење и позитивна енергија.

„Жеља Машинског факултета је да на најбољи могући начин допринесе афирмацији дружења и ширења добрих идеја и добре праксе инжењерства, посебно машинског, изјавио професор др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета. Према његовим речима Машинијада је најбоља прилика да студенти демонстрирају знање и вештине које су стекли кроз образовање машинских инжењера. Пожелевши студентима успех на предстојећем такмичењу, професор Митровић је рекао да је најважније да такмичење протекне у најбољем духу академизма и фер плеју. Успех на такмичењу, студентима је пожелео и продекан за наставу, професор др Љубомир Тановић. Руководство Машинског факултета подржава учешће студента на традиционалној Машинијади, будите достојни представници Машинског факултета у Београду, поручио је професор Тановић.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.