Мала изложба српске бродоградње

“Мала изложба српске бродоградње” назив је изложбе на којој ће 9. јуна, у Галерији техничких наука Српске академије наука и уметности, бити изложене макете бродова из збирке Машинског факултета у Београду. Организатор изложбе је Катедра за бродоградњу Машинског факултета, чији су инжењери пројектовали и изградили бродове који и данас плове рекама и морима широм света.

“То су макете бродова, који су у периоду од 50-тих до 90-тих година 20. века изграђени у нашем највећем и најзначајнијем бродоградилишту, које се првобитно звало “Тито”, а касније “Београд” , изјавио је у разговору за сајт Машинског факултета проф. др Милорад Моток, шеф Катедре за бродоградњу. У том периоду, наставио је он, бродоградилиште “Београд”, које данас на жалост не постоји, изградило је велики број значајних, лепих и веома скупих бродова. “Посетиоци изложбе моћи ће да виде моделе веома софистицираних бродова, чија се вредност мери милионима долара, а који су у том периоду прављени у  серијама од 20 до 70 комада”, рекао професор Моток.

Бродови су пројектовани и произведени за различите намене – за пружање противпожарне заштите, спасавање потонулих подморница, подизање терета тешких и до 100 тона, превоз воћа и поврћа и друго… Све те бродове, чије ће макете бити изложене у Галерији техничких наука САНУ, пројектовали су и градили дипломирани студенти и професори Катедре за бродоградњу Машинског факултета у Београду. Реч је о комплетно опремљеним бродовима, чија је градња доносила велики профит. Изложба је једна лепа слика о стручности и успеху бродарског инжењерства у Србији, али и Машинског факултета који деценијама уназад школује изузетно стручне кадрове, што је потврђено и акредитацијом британског Краљевског удружења бродограђевних инжењера, закључио је професор Моток.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.