Марко Вукоје – први академац из Србије на размени на престижном Хуаџонг универзитету у НР Кини

Марко Вукоје, студент прве године мастер студија на Модулу за производно машинство Машинског факултета у Београду, први је студент из Србије који је овог лета био на размени на престижном  Универзитету за науку и технологију „Хуаџонг“ из Вухана (ХУСТ) у НР Кини.

Хуаџонг Универзитет је рангиран у 10 најбољих универзитета у Кини, од укупно 2400 кинеских универзитета и заузима 91. место на Шангајској листи, а Марку се пружила прилика да са кинеским професорима и колегама ради на пројекту „Технологије и структурне методе за израду интелигентног дизајна“  (Structured Intelligent Design Methods and Technologies).

„Пројекат је заснован на развоју и примени вештачке интелигенције, а крајњи циљ је креирање јединственог софтверског пакета који би објединио све досадашње технике и методе за израду интелигентног дизајна, као што су тополошка оптимизација, симулација перформанси, оптимизација дизајна и генеративни дизајн. Коришћење једног оваквог алата омогућава ефикасно дизајнирање и оптимизацију модела, а затим и израду готових производа са најбољим могућим перформансама и уз минималну потрошњу материјала“, навео је наш млади саговорник.

Кинески професори су изузетно задовољни Марковим знањем и радом. На крају курса оцењен је највишим оценама, а руководилац пројекта, проф. Zhaouhui Xia је изразио жељу да наставе сарадњу на пројекту и после Марковог повратка у Србију.

(Mарко са проф. Zhaouhui Xia)

„То је изузетна част за мене, али заслуге на првом месту припадају Машинском факултету, који ми је пружио квалитетно знање и прилику за професионални развој. Професори на Хуаџонг универзитету изузетно цене наш факултет и кажу да је најбољи на Балкану и заиста је велика част када то чујете од научника једног тако престижног универзитета“, истакао је Марко.

Све је почело средином маја ове године када је делегација Хуаџонг универзитета посетила Машински факултет. Том приликом одржана је презентација о студијама машинства на том универзитету, а представљени су и програми намењени студентима и младим истраживачима из целог света, с посебним освртом на програме летње школе који су у диреткној вези са пројектима који се реализују на ХУСТУ.

(Делегација Хауџонг универзитета на Машинском факултету)

„Шеф Катедре за производно машинство, проф. др Зоран Миљковић и мој ментор, проф. др Живана Јаковљевић позвали су мене и још неколико колега да присуствујемо презентацији,  након чега је уследио разговор о пројектима. Било је понуђено око 17 пројеката, а ја сам изабрао управо овај који се односи на интелигентни дизајн и вештачку интелигенцију, јер сматрам да је у томе будућност. Добио сам подршку факултета и проф. Јаковљевић, а после тога све се одиграло веома брзо. За нешто више од месец дана, колико је било потребно да се пирпеми сва папирлогоија и добије виза, ја сам већ био у Кини“,  рекао је Вукоје.

Говорећи о самом пројекту, наш млади саговорник је подсетио да је интелигентни дизајн, као алат који користи вештачку интелигенцију у процесу моделовања и оптимизације, већ широко заступљен у производњи одређених производа, као што је израда простетичких руку и протеза или израда напредне спортске опреме од напредних материјала који обезбеђују одређену чврстоћу и малу масу производа. „Оно на чему смо ми конкретно радили јесу делови за свемирске летелице, што је мени било посебно интересантно“, додао је Марко.

Међутим, како је навео, постојећи софверски пакети за моделирање садрже одређена ограничења. Altair Inspire Studio, на пример, омогућава корисницима да користе напредне технике као што су генеративни дизајн и симулација како би створили ефикасније и иновативније производе. Генеративни дизајн користи алгоритме за истраживање свих могућих дизајнерских решења на основу задатих критеријума, док симулација помаже у предвиђању понашања дизајна под различитим условима. С друге стране, неки софтверски пакети не омогућавају 3Д штампу.

„Наш задатак је да креирамо програм који би унапредио и објединио све те технике и методе. Зато на пројекту, поред машинаца раде и колеге програмери обучени за рад у програмским језицима као што су C++, Python, CUDA, а којима инжењери дају смернице шта би требало да садржи нови софтверски пакет који би омогућио израду модела са најбољим карактеристикама“, објаснио је Марко.

(Пројектни тим)

Сматра да ће рад на овом пројекту значајно допринети његовом даљем професионалном развоју. „Интелигентни дизајн подразумева коришћење најнапреднијих материјала, као што су карбонска влакна, што битно мења досадашњи начин производње у којој су све више заступљенији адитивна производња 3Д штампом и примена индустријских робота с вештачком интелигенцијом. На нашем факултету и Катедри за производно машинство ове области се већ изучавају кроз предмете Индустријски роботи, Интелигентни технолошки системи, Аутоматизација у производњи и Адитивна производња. Искрено се надам да ће ми се пружити прилика да знање стечено у Кини  даље надоградим и применим овде на факултету или у некој домаћој фирми“, истакао овај талентовани младић. Његов таленат препознали су и у његовом родном граду Аранђеловцу, који му је доделио награду за изузетно стваралаштво младих.

Из Кине носи најлепше могуће импресије. „Кина је невероватно уређена држава, а људи су изузетно вредни, што ми се посебно свидело. Кад је реч о универзитету и целом кампусу имам само речи хвале. Колеге у лабоароторији у којој сам радио били су веома љубазни и предусретљиви. Иако предњаче у знању о интелигентном дизајну, били су спремни да ми у сваком тренутку помогну. За месец дана боравка у Кини научио сам много нових ствари и добио визују чиме бих желео да се бавим у будућности. Зато бих младим колегама саветовао да не пропуштају овакве прилике за стручно усавршавање“, поручио је на крају Марко Вукоје.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.