Машински факулет угостио делегацију Министарства науке и технологије НР Кине

Делегација изузетно високог ранга Министарства науке и технологије НР Кине, коју је предводио заменик министра, господин Chen Jiachang, посетила је Машински факултет Универзитета у Београду, где је са руководством факултета разговарала о могућим видовима и областима сарадње Машинског факултета са научно-истраживачким институцијама у НР Кини.

Чланове кинеске делегације примио је декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, а  састанку су присуствовали продекан за наставу, проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачку делатност, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за међународну сарадњу  и докторске студије, проф. др Маја Тодоровић, продекан за акредитацију и организацију, проф. др Живана Јаковљевић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић, као и директор Иновационог центра Машинског факултета, проф. др Ненад Зрнић.

У делегацији Министарства науке и технологије НР Кине, поред заменика министра, били су и Wang Xiao, директорка Дивизије за евроазијске послове, Wang Juncheng, секретар заменика министра, Zhang Tian, директор Дивизије за евроазијске послове, а састанку су присуствовали и званичници амбасаде НР Кине у Београду Hu Zhiyu и Li Rui.

Кинеска делегација је у посети Београду, само две недеље након званичне посете председника НР Кине Њ.Е. Си Ђинпинга нашој земљи, када су потписана три важна меморандума о разумевању са Министарством науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије: Меморандум о сарадњи на ублажавању сиромаштва посредством науке и технологије, Меморандум о разумевању о сарадњи у области иновација у истраживању и коришћењу свемирског простора у мирнодопске сврхе и Меморандум о сарадњи у Међународној лунарној истраживачкој станици. Овим документима, како је истакнуто, отворен је простор за интензивирање сарадње две земље у области науке, технологије и иновација. Заменик министра, господин Chen Jiachang, је 21. маја говорио и на церемонији званичног отварања 66. Сајма технике у Београду.

Поздрављајући госте, проф. Поповић је рекао да је за Машински факултет изузетна част што је у прилици да угости делегацију из пријатељске Кине и да је факултет отворен за успоставаљање и унапређење сарадње са кинеским научним институцијама у многим областима инжењерства које се изучавају на Машинском факултету. Нагласио је да је ово једна од највиших државних делегација која је посетила факултет у његовој дугој и богатој историји. Подсетио је госте и на период док је обављао дужност државног секретара задуженог за науку и технолошки развој, бројне посете НР Кини, као и на своје сусрете са званичницима из НР Кине (укључујући састанке са два министра науке и технологије, као и састанак са председником Кинеске академије наука).

Захваливши се на топлој и пријатељској добродошлици, господин Чен је рекао да је НР Кина заинтересована за сарадњу у области науке и иновација, успостављање сарадње између научно-истраживачких организација из две пријатељске земље и размену истраживача. Изразио је наду да ће  истраживачи из НР Кине успоставити успешну сарадњу са истраживачима са Машинског факултета.

Члановима кинеске делегације  приказана су два кратка филма о Машинском факултету како би се упознали са наставним,  образовним и истраживачким потенцијалима факултета, као и активностима Иновационог центра Машинског факултета и Студентског центра изврности.

Продекан за научно-истраживачку делатност проф. др Драгослава Стојиљковић представила је гостима научно-истраживачке потенцијале факултета, посебно се осврнувши на досадашњу сарадњу са научно-истраживачким институцијама из НР Кине, а затим је представила и планове за наредни период у областима истраживања којима се баве наставници и истраживачи Машинског факултета.

Проф. Стојиљковић  посебно истакла успешну сарадњу са National Research Institute for Rural Electrification, Anhui University of Technology,  Chengdu University of Information Technology, Xi’an Jiaotong University, Hohai University College of Mechanics and Materials и др.

На крају састанка декан Машинског факултета и г. Чен разменили су пригодне поклоне у знак међусобног уважавања. Том приликом проф. Поповић је уваженом госту из Кине поклонио реплику римске амфоре са археолошког налазишта античког утврђења Виминацијум.

Током посете, чланови делегације кинеског Министарства за науку и технологију обишли су  и упознали се са радом  лабораторија Машинског факултета које су у претходном периоду оствариле успешну сарадњу са научноистраживачким институцијама из НР Кине.

Активности и најзначајније резултате из области топлотних турбомашина представио је проф. др Милан Петровић, руководилац Лабораторије за топлотне турбомашине. Проф. др Петар Петровић, руководилац  Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе – CMSysLab информисао је госте о активностима и досадашњој сарадњи са институцијама из НР Кине, као и о могућностима сарадње у будућем периоду у области роботике. Научно-истраживачки рад Лабораторије за термалну анализу и резултате остварене у сарадњи са истраживачима из НР Кине у области термохемијске конверзије горива и материјала, представио је проф. др Небојша Манић, а проф. др Ђорђе Чантрак упознао је госте са радом  Центра за хидрауличне машине и енергетске системе, а посебно о могућностима сарадње у области пумпи.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.