Студенти Машинског факултета посетили MIND PARK у Крагујевцу

Студенти завршне године основних академских студија, који су показали изузетне резултате на изборном предмету „Животни циклус шинских возила и заинтересованост за даљи наставак студија на Катедри за шинска возила, као и студенти мастер студија на тој катедри, недавно су посетили MIND PARK – индустријску зону у Крагујевцу. MIND PARK се простире на око 160 хектара, а од настајања 2018. године до данас парку се придружило 16 компанија које имају випе од 1500 запослених.

Студенте су поздравили и пожелели им добродошлицу руководиоци сектора фабрике „АММ Manufacturing“ , као и руководиоци Службе за људске ресурсе, који су будуће инжењере увели у причу о самом настанку и концепту овог водећег интегрисаног производно, технолошко и логистичког средишта железничке индустрије, као и плановима који ће се реализовати у блиској будућности.

Млади академци имали су прилику да обиђу погоне фабрике AMM Manufacturing, која се бави специјализованом производњом компонената шинских возила од алуминијума и челика, као и лабораторије IMW института, акредитованог од стране АТС-а за испитивање материјала и заварених спојева. Студенти су овом приликом посетили и једну од највећих лакирница на Балкану и упознали се са радовима у оквиру сектора MIND Aviation.

У разговору са домаћинима, студенти су се посебно интересовали о могућностима за организовање стручне праксе, као и будућег запослења у овој компанији. Представници „АММ Manufacturing“ су том приликом истакли да та компанија има вишегодишњу веома успешну сарадњу са Катедром за шинска возила, посебно у области реализацији стручне праксе на позицијама:  помоћни инжењер контроле квалитета, помоћни инжењер технологије инжењеринга, као и у областима заваривања, конструкције и индустријског инжењеринга. Такође, предочен је и податак да након обављене праксе, 90% студената заснује радни однос управо у овој компанији.

Након обиласка производних погона, студентима је обезбеђен ручак у модерно опремљеној кантини Culinaris“, где су са домаћинима разменили утиске и добили додатне одговоре на питања која се односе на иновативне методе рада у производњи и процесима AMM Manufacturing-а.

„Посета компанији MIND GROUP била је веома корисна и едукативна. Имали смо прилику да видимо погон фабрике, лабораторију за испитивање материјала, лакирницу и аеродром. Кроз разговор са стручним лицима могли смо да сазнамо нешто више о начину рада и да, уколико имамо нека питања, добијемо адекватне одговоре. У лабораторији за испитивање материјала и заварених спојева могли смо да видимо како функционишу ствари о којима смо до тад учили само у теорији“, изјавила је студенткиња Мина Ивановски.

Сличне импресије има и њена колегиница Мила Ђурковић. „Кроз презентације смо имали прилику да проширимо знања из области производње шинских возила и заваривања у фабрици „AMM Manufacturing“, док смо током обиласка погона могли да сагледамо како изгледа производња делова, подсклопова и склопова шинских возила у пракси. Сама посета је била лепо организована и корисна и у смислу да као будући инжењери видимо како би изгледала потенцијална пракса, а касније и радно место у оваквој компанији“, истакла је Мила Ђурковић..

Према речима проф. др ЈованаТанасковића са Катедре за шинска возила, студентске посете као вид наставе, уз стручне праксе и стипендије, представљају  важан корак у процесу образовања и развоја кадрова у области железничког машинства. „Вишегодишња, веома успешна сарадња са команијом AMM Manufacturing је у великој унапредила процес образовања студената Катедре за шинска возила. Колико је тај процес важан и нашим партнерима најбоље показује њихова спремност да комплетне трошкове реализације ових активности преузму на себе јер то сматрају инвестицијом у будуће инжењере машинства, који ће градити индустрију шинских возила у нашој земљи“, указао је проф. Танасковић.

(Извор: Катедра за шинска возила)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.