Стручна посета Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду

Студенти мастер  студија на Модулу за пољопривредно прехрамбено машинство, као и студенти који похађају изборне курсеве Катедре за пољопривредно машинство на основним академским студијама, посетили су 91. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, где су обишли изложбу пољопривредне механизације и процесне опреме за прераду хранe најновије генерације. Посету овој престижној сајамској манифестацији која окупља најзначајније домаће и иностране компаније у агроиндустрији, пољопривредној производњи, механизацији, организовала је Катедра за пољопривредно машинство, уз подршку управе Машинског факултета, а у пратњи студената био је проф. др Иван Златановић.  

Током посете изложбеном простору са пољопривредном механизацијом, студенти су имали изузетну прилику да унапреде своја стручна знања стечена на предавањима. Млађи академци, који на основним студијама похађају изборне предмете из области пољопривредног машинства, први пут су се сусрели са пољопривредним машинама, док су њихове старије колеге са мастер студија могли да интегришу своје знање и уживо се упознају са компонентама и принципом рада скоро свих пољопривредних машина проучаваних током претходних семестара.

Највише времена студенти су провели на штанду компаније ALMEX, заступника познатог бренда CLAAS, где их је дочекао колега Жељко Игњић, тренутно студент друге године мастер студија Пољопривредно прехрамбеног машинства, а однедавно и нови члан тима Сектора одржавања и ремонта ове компаније. Жељко је упознао своје колеге-студенте са комфором који поседују савремене тракторске кабине и опремом у кабини за савремено управљање руковање машином.

Небојша Балаћ, менаџер продаје компаније КИТЕ ДОО, је студенте упознао на које начине се може извршити оптимизација агрономских инпута, енергије, времена и подигне производња на виши технолошки и агрономски ниво уз претварање података добијених са терена у агрономске информације које ће водити доношењу исправних одлука, као и са производним програмом компаније John Deere. Савремену пољопривреду је све теже замислити без коришћења софистициране технологије, уређаја и система који омогућавају пољопривредницима профитабилније, ефикасније, сигурније и еколошки прихватљивије пословање. Компанија КИТЕ ДОО улаже напоре у креирање нових производних технологија, комбинујући конвенционалне технолошке методе са иновативним информационим технологијама и савременим начинима мониторинга усева.

Посебно значајно је то што су будући инжењери током посете сајму имали шансу да разговарају са својим искуснијим колегама, бившим студентима Машинског факултета, који сада раде као успешни инжењери и менаџери у секторима одржавања, развоја и продаје у фирмама за пољопривредну механизацију. Захваљујемо се колегама компанија Милуровић Комерц и ITN Group на издвојеном времену. Овом приликом су успостављена нова познанства и контакти који ће у будућности омогућити бољу сарадњу и организовање стручних пракси.

Успешну посету Међународном сајму пољопривреде употпунили су и забавни сајамски садржаји, као и и вожња „Соколом“ на релацији Београд – Нови Сад.

(Извор: Катедра за пољопривредно машинство)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.