Јубиларни 10. Конгрес студената технике – Иновације у фокусу

Под називом  “Иновације у техници – Промене које обликују свет”” у студентском одмаралишту “Ратко Митровић” на Златибору, у периоду од 08. до 11. марта 2024. године,  одржан је јубиларни, 10. Конгрес студената технике., који је ове године окупио више од 500 академаца техничко-технолошких факултета из Београда, Новог Сада, Ниша, Источног Сарајева, Бања Луке, Скопља и Битоља.

Свечаном отварању су присуствовали ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, декан Машинског факултета проф. др Владимир Поповић, директор Иновационог центра Машинског факултета проф. др Ненад Зрнић, директор Фонда за иновациону делатност др Иван Ракоњац, директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић, чланови деканског колегијума Машинског факулета – продекани проф. др Марко Милош, проф. др Драгослава Стојиљковић и проф. др Александар Грбовић, као и професори универзитета и представници компанија учесница.

Поздрављајући учеснике ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић је подсетио да Универзитет у Београду има традицију дугу 215 година и да у свом саставу има 31 факултет и 11 научних института који свако на свој начин доприноси развоју и угледу наше академске заједнице.

„Једна од перјаница нашег универзитета јесте Машински факултет који је лидер у многим областима у погледу образовања, научно-истраживачког рада, издаваштва,  а посебно када је реч о сарадњи с привредом. На тај начин Машински факултет доприноси умрежавању науке и праксе, а то је нешто што недостаје нашем Универзитету. Зато је овај Конгрес добра прилика да се повежу одређена теоретска и интелектуална знања са нечим што може да се примени у пракси“, нагласио је проф. Ђокић.

Машински факултет, како је навео,  предњачи и када је реч о студентском организовању. „Студенти Машинског факултета су веома активни и организују бројне акције у сарадњи са управом факултета, а овај Конгрес је свакако један од добрих примера како студентска организација треба да делује. Спрега између студената и управе факултета говори и о томе да је реч о јединственој институцији која служи за пример и на недвосмислен начин доприноси угледу читаве наше академске заједнице“, закључио је ректор Универзитета у Београду и младим академцима још једном пожелео успешан рад.

„Машински факулет има убедљиво најразвијенију сарадњу са привредом на Универзитету и то је оно чиме се поносимо“, истакао је у поздравној речи проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета.

Напомињући да је реч „иновација“ кључна у називу овогодишњег Конгреса студената технике, подсетио је на чињеницу да је Машински факултет међу првима на Универзитету основао Пословни инкубатор и Иновациони центар. „Реч „иновација“ је веома важна за Машински факултет и трудимо се да се прилагодимо новом времену. Основали смо неколико стартапова и у наредном периоду радићемо на даљем развоју иновационе делатности, јер уколико се не прилагођавате и не развијате у складу са технолошким напретком, ви не само да стагнирате већ и назадујете“, рекао је декан Машинског факултета.

Говорећи о важности студентских организација осврнуо се и на студентске тимове који раде на развоју и изради различитих иновативних пројеката и по којима је Машински факултет познат не само у земљи, него и у свету.  „Ово је време просперитета  Машинског факултета и трудићемо да тако наставимо. То није лако јер су данашње генерације много другачије и уче на другачији начин, али свако време има своје особености а на нама је да се прилагодимо студентима. Без њихове енергије Машински факултет не постоји“, навео је, између осталог, проф. Поповић.

Учеснике је поздравио и директор Иновационог центра Машинског факултета, проф. др Ненад Зрнић. Посебно се осврнуо на иновације које, како је навео, представљају хит у области развоја технологија последњих година.

„Као директор Иновационог центра, а и на основу искуства кроз асоцијацију водећих европских универзитета у области техничко-технолошких наука ЦЕЗАР (CESAER) која се, између осталог, бави и иновацијама, веома добро схватам њихову вредност. Ово је век иновација и треба добро да схватите могућности које су нуде кроз различите европске програме. Примера ради, ЦЕЗАР сваке године расписује такмичење за најбоље студентске иновације на које можете да аплицирате. Поред тога, Универзитет у Београду је и члан европске универзитетске алијансе Серкл Ју (Circle U.) која такође организује различита студентска такмичења. Зато користите све те прилике, а врата Иновационог центра су вам отворена за све идеје“, поручио је проф. Зрнић.

Конгрес студената технике одржан  је први пут 2014. године, на иницијативу и у организацији Савеза студената Машинског и Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, уз велику подршку матичних факултета.  Основни циљ скупа јесте стицање нових знања из различитих области техничко-технолошких наука – од енергетике па до савремених информационих технологија.

„Јубиларни 10. Конгрес студената технике означава не само године посвећености образовању, него и изузетан допринос младих иноватора пољу технолошких наука“, истакао је студент продекан Машинског факултета Алекса Остојић. С тим у вези, указао је и на важност тема о којима ће бити речи на скупу.

„Наредних три дана очекују нас инспиративна предавања професора Машинског и других сродних факултета, као и представника компанија учесница. То је на неки начин наш заједнички допринос напретку науке и технологије у нашој земљи, што нас чини и покретачима иновација“, навео је, између осталог, Алекса Остојић.

Председник Савеза студената Машинског факултета Никола Јокић захвалио се члановима управе Машинског факултета и представницима копманија на подршци у организацији скупа.

 

„Конгрес студената технике је прилика за младе академце да се повежу међу , упознају професоре предаваче  и успоставе пословне контакте са компанијама.  О томе најбоље говори и чињеница да је велики број учесника себи отворио пут за место сарадника на факултетима или су запослени у некој од компанија учесница. Уверен сам да ћемо у наредном периоду и даље заједно радити на унапређењу овог скупа“, истакао је Никола Јокић.

Скупу се обратио и Милош Ђоковић, некадашњи студент продекан Машинског факултета и један од главних иницијатора Конгреса студената технике.

„Иако је прошла деценија од првог Конгреса оно што данас можемо да видимо у овој конгресној сали јесте потврда једном успешном путу који  смо сви заједно прешли и остварили. Ова дестогодишњица није само број, већ једна заједничка традиција и испуњење основног циља“, рекао је Ђоковић и изразио захвалност професорима и представницима студентских организација који су се, како је навео, свих ових година трудили да ту традицију одрже на високом нивоу.

Током тродневног скупа, учесници су имали прилику да чују веома интересантна предавања у области иновација и техничких достигнућа, а предавачи су биле еминентни професори са различитих универзитета и стручњаци из привреде.

Међу реномираним предавачима који су поделили своје знање с младим колегама били су ван. проф. др Милош Марковић са Катедре за системе наоружања, који је одржао предавање на тему „Које су стварне потребе наменске индустријсе за мастер инжењерима“. Проф. др Горан Млaденовић са Катедре за производно машинство пренео је своја искуства у пројектовању опреме за рад у вакууму, док је  проф. др Јован Танасковић са Катедре за шинска возила одржао предавање о примени нових технологија у индустрији шинских возила. Асистент Милош Петрашиновић са Катедре за ваздухопловство говорио је  о иновацијама у области беспилотних летелица, а доц. Жељко Сантоши са Факултета техничких наука у Новом саду одржао је предавање на тему „3Д дигитализација и реверзибилно инжењерство у производном машинству. Један од предавача био је и др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делтаност, а своје компанијске визије и иновације представили су и лидери индустрије попут ИНМОЛД, НИС, МИЛЕНИЈУМ ТИМ, КРУШИК и многе друге.

Поред стручних предавања, младе академце могли су да обиђу и мини сајам компанија. То је била добра прилика да се у директном контакту с потенцијалним послодавцима информишу о могућностима које се пружају на професионалном плану, кроз стручну праксу или запослење.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.