Бросе пракса: Сарадња у развоју младих кадрова

О томе, како изгледа производни процес у компанији у којој је заступљена високо аутоматизована производња и које се могућности на професионалном плану нуде младим академцима који своју каријеру желе да граде у једном таквом окружењу, било је речи на презентацији компаније Бросе која је одржана на Машинском факулету у Београду. Скуп је одржан уз подршку управе факултета и у сарадњи са Студент формула тимом „Друмска Стрела“, Удружењем – Студентска Tехничка Такмичења (СТТ) и Студентским центром изврности (СЦИ).

Будући  инжењери машинства и њихове колеге са других факулета Универзитета у Београду имали су прилику да из „прве руке“ сазнају како изгледа рад на „state of the art“ опреми, а могли су да виде и неке од производа ове компаније. Младим академцима је представљен и програм праксе компаније Бросе за 2023/2024. годину.

Бросе је глобална компанија  која се бави развојем и производњом мехатроничких система за аутомобилска врата и седишта, електричних мотора и погона, као и електронике за системе управљача, кочнице, мењаче и хлађење мотора. Од доласка у нашу земљу 2020. године успешно сарађује са Машинским факулетом кроз активну професионалну сарадњу и размену знања, као и у области образовања младих стручњака. Један од видова ове сарадње је и подршка студентским пројектима у оквиру Студентског центра изврсности Машинског факултета. О томе најбоље говори недавно потписан уговор о наставку спознорства између компаније Бросе и Формула студент тима „Друмска Стрела“.

Овакав вид сарадње омогућио је великом броју студената, као и члановима „Друмске стреле“ да своју каријеру започну и граде у компанији Бросе. Управо из сте сарадње настала је и идеја о организацији једног оваквог скупа намењеног пре свега младим академцима који су заинтересовани да каријеру граде у аутомобилској индустрији.  У том смислу, данашњи скуп представљ само једну у низу активности „Друмске стреле“,  Удружења СТТ и СЦИ које су планиране за ову годину, а чији је циљ да се младим академцима пренесу нова знања, приближе реална искуства и укаже на могућности које им се пружају на професионалном плану.

Игор Зеленовић, HR маркетинг координатор упознао је студенте сa историјатом и развојем компаније, која је четврти добављач у аутомобилској индустрији у свету. Деловима које производи у својим фабрикама Бросе снадбева више од 80 различитих произвођача аутомобила.Процењује се да свако друго возило, има бар један производ ове компаније.

„Компанија Бросе тренутно има 32 хиљада запослених на 68 локација, у 24 земаља на пет континената. Једна од најмлађих локација јесте локација у Србији. Фабрику у Панчеву смо отворили у септембру 2021. године. Тренутно бројимо 750 запослених и бавимо се развојем и призводњом  електромотора и електронике. У наредном периоду планирамо даљи развој погона, а наш циљ је да до 2025. године имамо 1100 запослених“, истакао је Зеленовић.

О томе, како изгледа рад на технолошки најсавременијом опреми говорио је индустријски инжењер Петар Вулић.  Шта све подразумева посао систем инжењера објаснио је  Лука Коновалов, систем инжењер електронике.

Млади академци су имали прилику да чују и о инжењерским изазовима у области аеродинамике и актустике, о чему су говорили Александар Тошић, дизајн инжењер  и Катарина Поповић, практикант за акустику.

О својим позитивним искуствима практиката говорио је и PPAP координатор Симо Денић, иначе некадашњи члан Формула студент тима „Друмска стрела“.

Како је навео, искуство које је стекао као члан Тима за маркетинг и спонзорства у великој мери му је помогло да се брже уклопи у радно окружење Бросеа и даље унапреди своја знања. „Сада учествујем у организацији производње милиона производа“, рекао је, између осталог, Симо Денић.

После три успешна програма праксе кроз који је прошло више од 80 студената, компанија Бросе покренула је четврти по реду „Brose Internship program“. Позиције за праксу су већ отворене, а сам програм је намењен студентима завршних година основних академских студија, као и студентима мастер студија техничких факултета различитих усмерења.

Представљајући програм праксе и отворене позиције, HR регрутер Андреа Ердељановић је указала да је реч о плаћеној пракси која траје шест месеци, 40 сати недељно, уз могућност прилагођавања према обавезама на факултету. „На овај начин, компанија Бросе студентима нуди могућност да се кроз практичан рад подржан менторством усавршавају на једној од понуђених позиција, стекну нова  технолошка и научна знања, али и добију могућност ранијег запослења“, поручила је Андреа Ердељановић, а затим је студентима појаснила и сам поступак пријаве за праксу.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.