Кристина Голо и Душан Миленковић добитници стипендије Српске православне цркве

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је у среду, 14. фебруара 2024. године, стипендије студентима завршних година факултета оснивача Универзитета у Београду, међу којима су  Машински, Електротехнички, Медицински, Правни, Филозофски и Православни богословски факултет.

Свечаност доделе стипендија Српске православне цркве одржана је у крипти Храма Светог Саве трећу годину за редом,  чиме је настављена традиција српских архијереја и патријарха који су лично помагали школовање, оснивали школе и факултете у Србији, или су то чинили оснивајући задужбине, фондове и фондације.

Одлуку о томе који су студенти добили стипендије донела је, од стране Патријарха, именована конкурсна комисија, а међу 12-оро одабраних младих академаца (по два са сваког факултета) су и студенти Машинског факултета Кристина Голо, (Модул за аутоматско управљање) и Душан Миленковић (Модул за заваривање и заварене конструкције).

У име Машинског факултета,  свечаности је присуствовавао проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета, као и проф. др Милош Недељковић, председник Академије инжењерских наука Србије.

Међу бројним угледним званицама били су и високи представници Српске Православне Цркве, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић, декани, продекани, професори Машинског, Медицинског, Електротехничког, Правног, Философског и Богословског факултета, председник Националног просветног савета, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања и ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Поздрављајући присутне Патријарх српски г. Порфирије је истакао да су просвета, просвећивање и образовање су у самој природи Цркве.

„Просвета представља  један од најважнијих сегмената сваког друштва, сваког народа, зато и не чуди што је наша Црква од својих почетака у свом народу не само водила бригу и просвећивању и о образовању свог народа, него је улагала напоре да где год је то било могуће, у условима који су били могући оснива школе. Како је било у самим почецима, тако је и кроз сву историју нашег народа до наших дана, Црква је увек и покровитељ и инспиратор и она која води бригу о школи о образовању. Наравно, не пре свега у смислу стицања и искључиво и само вештина и знања из разних области којима се човек бави, него поред тога и у развијање врлине, изграђивању добра, изграђивању заједнице, у смислу да сваки дар који смо као људи добили од Бога, добили смо да бисмо развијајући га, могли да пројавимо да је најважнији дар, дар љубави -љубави према Богу и љубави према ближњем. Зато и образовање и просвета имају смисла ако су утемељени на врлини и ако служе заједници, јер сао тако афирмишу и појединца, то јест личност“, рекао је Патријарх и још једном честитао свим добитницима стипендија.

На почетку свечаности, хор Храма Светог Саве извео је Господњу молитву, а потом и студенстку химну Gaudeamus igitur. У програму су учествовали и Јован Белензада, ученик Основне школе из Гламоча у Босанској крајини, који је отпевао песму Оро се вије крај манастира, и матурант девете гимназије „Михајло Петровић Алас“ и музичке школе „Коста Манојловић“, такође стипендиста Патријарха српског г. Порфирија, млади пијаниста Урош Грбић који је извео Баладу за Аделину композитора Ричарда Клајдермана.

(Извор: Машински факултет/фото: Српска православна црква)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.