У сусрет Савиндану: Свечано уручена Годишња награда за најбољу књигу у 2023. години

Годишња награда Машинског факултета за најбољу књигу у  2023. години, свечано је уручена ауторима Милошу Главоњићу, Бранку Кокотовићу и Саши Живановићу за књигу „ Машине алатке – Практикум“ у издању Машинског факултета Универзитета у Београду.

Поводом обележавања Дана Св. Саве, Машински факултет сваке године традиционално додељује награду за најбољу књигу у протеклој календарској години наслову у издању самог факултета или неке друге издавачке куће у земљи и иностранству. Одлуком Наставно-научног већа Машинског факултета, ове године Награду за најбољу књигу у 2023. години добио је наслов“Машине алатке – практикум“.

На пригодној свечаности која је у четвртак, 25. јануара 2024. године, одржана у част првог српског архиепископа и просветитеља признања ауторима је уручио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић. Честитајући лауреатима, он је подсетио да је избор за најбољу књигу једна од лепих традиција на Машинском факултету, коју је 2002. године утемељио тадашњи декан, проф. др Милош Недељковић.

„Уверен сам да је ово признање значајно за сваког од нас, јер се кроз гласање за најбољу књигу управо исказује став наших колега о нашем раду у струци, а време је показало да ова награда увек дође у праве руке“, истакао је декан Машинског факултета.

Напомињући да је ове године у конкуренцији за избор најбоље књиге било мање издања него ранијих година, он је рекао да је то на то утицало неколико ограничавајућих фактора. Један од разлога је чињеница да млади данас све мање читају било какву штампану литературу, а самим тим и стручне књиге, јер су навикли да уче са рачунара. Додатно ограничење су свакако и убрзани технолошки развој који доводи до свакодневних промена у техници, као и чињеница да се појединим научним областима бави мали број стручњака.

„Према Правилнику о унапређењу у академска звања свако од нас има обавезу да изда књигу, али много већи мотив за већину колега је лична жеља да се остави неки траг иза себе у будућности и да се студентима омогући ефикасније учење. У том смислу, награда за најбољу књигу представља подстрек свима нама да се још интензивније и јаче бавимо издавачком делатношћу“, рекао је проф. Поповић и најавио да ће Машински факултет већ ове године успоставити оквир за даље унапређење и промоцију издваштва на факултету.

Аутори награђене књиге, проф. др Милош Главоњић, редовни професор у пензији, доц. др Бранко Кокотовић и проф. др Саша Живановић изразили су задовољство што је њихова књига изабрана као најбољи наслов у претходној години и захвалили се колегама на подршци.

Књига „Машине алатке – практикум“ је резултат дводеценијског рада чланова Катедре за производно машинство и намењена је првенствено студентима који похађају предмет „Машине алатке“ на основним и мастер академским студијама, а њен главни циљ је да младим академцима олакша савладавање градива и да кроз лабораторијски рад подстакне њихову креативност и иновативност.

Машине алатке су једине међу машинама, на којима могу да се направе делови за машине алатке и друге машине, приборе и слично. Полазећи од те чињенице јасно је да је реч о ресурсу који треба стрпљиво проучавати, испитивати на празно и у раду, испитивати ваљаност одвијања разних процеса обраде, који треба треба знати умешно програмирати и припремити за рад и којим треба знати руковати, ако се планира било какво његово коришћење.

Књига се тематски бави експлоатацијом машина алатки и то са два аспекта: 1) испитивање машина алатки у погону и 2) програмирање нумерички управљаних машина алатки, а све то је представљено кроз изведене лабораторијске вежбе којима је обухваћено неколико целина: руковање и експлатација машина алатки са ручним управљањем; испитивање тачности и програмирање нумерички управљаних машина алатки; као и структура преносника машина алатки.

Посебан део књиге односи се на област пројектовања машина алатки, где су се аутори осврнули и на конфигурисање машина у самом погону према потребама индустрије и за конкретне пројектне задатке. С обзиром на недостатак литературе на српском језику у овој области, књига представља и својеврсни практикум за инжењере у индустрији.

Говорећи о мотивима који су их подстакли да напишу једну овакву књигу, проф. др Милош Главоњић је рекао да је један од главних мотива научно-технолошки развој који је у великој мери допринео унапређењу многих машина и постројења, па самим тим и машина алатки.

„Практикум је рађен годинама, а материјал је додаван у току рада. Прављен је тако да када се књига отвори студент  одмах се зна шта се у њој може наћи за сваку лабораторијску вежбу. За време похађања наставе постепено се формира елаборат за предмет, а његов део је и елеборат лабораторијских вежби. Све то студенту остаје као подсетник и када дође време за валоризовање тог рада биће спреман за испит“, истакао је проф. Главоњић.

Млађим колегама је поручио да је њихов задатак да раде на даљем унапређењу литературе у области машина алатки али да раде на даљем неговању традиције практичног рада са студентима. „Желим вам да успете у томе“, поручио је проф. Главоњић.

Захваливши се колегама на подршци доц. др Бранко Кокотовић је рекао да је за њега лично награда дошла неочекивано. „С обзиром да смо имали прилику да видимо и друге публикације, овом приликом бих упутио најискреније честите свим колегама који су ове године учествовали у конкурсу за избор најбоље књиге“, рекао је он.

Младим сарадницима је упутио поруку охрабрења да наставе да негују лабораторијски рад и функције истраживања, унапређења и личног усавршавања и то пренесу студентима. „Постоји много је обесхрабрујућих фактора, али лабораторија је добра. Она је као словенска антитеза. Намеће нека питања и даје врло убедљиве одговоре.  Уме да да отвори проблеме као Пандорина кутија, да троши време и средства, али су достигнућа и поруке које се пошаљу кроз лабораторијски рад са студентима заиста немерљиве“, истакао је, између осталог, доц. Кокотовић.

Осврнувши се на садржај књиге, проф. др Саша Живановић је изразио уверење да ће студентима уз једну овакву књигу бити много лакше да реализују сваку лабораторијску вежбу, јер је у њој, како је рекао, веома прецизно дефинисано шта се од њих очекује, на који начин нешто треба да ураде и како то да документују.

„У овом тренутку књига представља заокружену причу за два основна предмета Машине алатке Б на основним академским студијама и Машине алатке М на мастер академским студијама. Међутим, не планирамо овде да станемо. Било би лепо да причу из Машина алатки заокружимо и одговарајућим уџбеником, јер литературе из ове области нема новијег датума, нагласио је др
Живановић.

Присутнима су се обратили рецензенти књиге, проф. др Милан Зељковић са Факултета техничких наука у Новом саду и проф. др Радован Пузовић са Машинског факултета у Београду.

„Научна област Машине алатке се изучава на скоро свим машинским факултетима, а публикација на српском језику има јако мало. У том смислу, књига „Машине алатке – практикум“ има изузетан значај, јер на оригиналан начин разматра проблематику експлоатације машина алатки са ручним и нумеричким управљањем, а садржај је у потпуности прилагођен ресурсима Лабораторије за обрадне системе (машине алатке) на Машинском факулету“, рекао је проф Зељковић.

С друге стране, наставио је, публикација је од велике помоћи студентима за савладавање наставних садржаја предмета Машине алатке Б и Машине алатке М, а због оскудности литературе на српском језику у овој области свакако ће добродоћи и студентима других факултета, као и стручњацима из индустрије.

„Када ми је мој колега и актуелни шеф Катедре за производно машинство, проф. др Зоран Миљковић предложио да будем рецензент овог издања, прво што ми је прошло кроз главу су две супротстављене мисли. С једне стране нашао сам се  у ситуацији да сам рецензет аутору који ми је био професор, али је на крају превагнуло осећање привилегије да ћу бити у прилици да међу првима прочитам рукопис“,  истакао је проф. Пузуовић.

Награда за најбољу књигу је најбољи показатељ да су аутори у потпуности испунили циљ и да ће уџбеник бити од велики користи не само за студенте, него и за оне који се баве пројектовањем технологије за CNC машине“, рекао је он и ауторима пожелео много успеха у даљем раду.

Свечаности доделе награде за најбољу књигу присуствовали су продекан за наставу, проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Драгосава Стојиљковић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбовић, директор Иновационог центра Машинског факултета, проф. др Ненад Зрнић, шеф Катедре за производно машинство, проф. др Зоран Миљковић, као и бројне колеге и пријатељи награђених аутора.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.