Представљање уметничког рада Нине Ивановић поводом 75 година Катедре за бродоградњу

Са задовољством вас позвивамо на представљање уметничког рада „Брод (секција 1101)” уметнице Нине Ивановић, постављеног поводом 75 година Катедре за бродоградњу, које ће се одржати у суботу 23.12.2023. године у 13.00, у дворишту Старе топлане Машинског факултета (Иванковачка 5-7).

На овом монументалном раду приказан је процес изградње брода, који се започиње и испраћа радом инжењерки и инжењера бродоградње. Иако он подразумева и фазе које му претходе – од идеје преко пројектовања и разраде техничке документације, али и оне који долазе после – завршна обрада, опремање, поринуће и експлоатација, процесом израде брода у бродоградилишту се његова величајност и комплексност, која до тада постоји као инжењерска мисао, коначно материјализује. Сарадња између Катедре за бродоградњу и Нине Ивановић и идеја о настанку уметничког рада проистекла је из жеље да се кроз спој уметности и инжењерства приближе бродоградња и савремено ликовно стваралаштво. Постављањем уметничке инсталације у јавни простор на фасади зграде у којој се налази Катедра, посетиоци и пролазници имају прилику да се заинтересују за бродограђевну праксу, док студенти и наставници препознају детаље и конкретне елементе с којима се сусрећу у свакодневном раду.

Током истраживања, уметница Нина Ивановић је посетила Катедру за бродоградњу, бродоградилиште, разговарала са инжењерима и техничарима, упознала процесе и фазе пројектовања и производње, те осетила атмосферу која влада у великим производним халама. Кроз истраживачки процес је стекла увид у то како изгледа бродограђевна пракса, али и изучавање бродоградње у Србији данас, а потом је то знање пренела на цртеж по коме је настао финални уметнички рад. Он је израђен у ауторкиној особеној техници, која се налази између цртежа, скулптуре и инсталације. Ивановић је технику израде просторних цртежа развијала од почетка свог стваралаштва, а мотиви које обрађује су везани за природне и урбане пејзаже, осврћући се на приказе свакодневнице, радника и еколошке теме. Рад „Брод (секција 1101)” је њено највеће дело у јавном простору.

 

***

Нина Ивановић је дипломирала на Сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2010. године. Од 2006. активно учествује на уметничкој сцени кроз групне и самосталне изложбе, летње школе, домаће и интернационалне радионице. Добитница је награде за цртеж Факултета ликовних уметности (2009), награде из Фонда Владимир Величковић (2014) и награде 57. Октобарског салона (2018). Реализовала је радове у јавном простору попут рада „Пејзажи” у италијанском граду Виторио Венето у оквиру изложбе „1918. Quando scoppia la pace” (2018) и светлосне инсталације „Перачи прозора” на прозорима Културног центра Београда (2019). Суоснивачица је Уметничког колектива У10, тима који од 2012. године води Уметнички простор У10. У свом раду бави се свакодневницом кроз различите медије попут цртежа, фотографије и жичаних инсталација. Живи и ради у Београду.

***

 

Кустоскиња: Санда Калебић

Руководилац испред Катедре за бродоградњу: доц. др Стефан Рудаковић

Стручна сарадница: Бојана Атлија

Варилац: Јан Склабински

Инсталација рада на фасади: Марко Минити

Захваљујемо се бродоградилишту Вахали на гостопримству, и компанији „Signify” на помоћи при пројектовању осветљења.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе Републике Србије.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.