Предавање др Martinа Wörnerа са Института за технологију Карлсруе из области двофазних струјања

Др Martin Wörner са Института за технологију Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology) у Немачкој недавно је био гост Машинског факултета Универзитета у Београду, где је одржао предавање под називом “Интеракција капи и зида са различитим степеном квашења – нумеричко и теоријско истраживање“. У веома садржајном предавању представљени су резултати заједничког истраживања неколико немачких научних институција.

Предавање др Wörnerа је изузетно значајно за инжењерску праксу с обзиром да се распршивање течних капи на чврстe површине среће у бројним технолошким процесима, као што су: хлађење или наношење премаза на зидове различитих техничких уређаја, сагоревање у СУС моторима, струјања маглених токова у опреми за издувне гасове и пољопривредној опреми, као и у компонентама термоенергетских, термотехничких, хемијских и процесних постројења.

Др Wörner је истакао да је за оптимизацију наведених технолошких процеса неопходно физичко разумевање интеракције течних капи и површине зида. Један од кључних параметара је могућност влажења зида, односно,  да ли се распршене капи разливају по површини зида у виду танког филма (хидрофилне површине) или задржавају приближно сферни облик (хидрофобне површине).  Приказани резултати компјутерских симулација су добијени уградњом софистицираних нумеричких метода за праћење разделне површине течних капи у компјутерски код OpenFOAM. Представљени су случајеви сувог зида као и зида на којем се пре удара капи налази течни филм. Такође, разматране су различите опције за структуирање површине зида у циљу повећања способности њеног квашења.

У име Машинског факултета, присутне је поздравила проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научноистраживачку делатност. Предавању које су организовали проф. др Владимир Стевановић са Катедре за термоенергетику и др Милица Илић, виши научни сарадник у Иновационом центру Машинског факултета, присутвовао је и  Frank Deck, технички директор  у компанији Robert Bosch doo у Пећинцима.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.