Гост Машинског факултета: др Александар В. Родин – Московски институт за физику и технологију

Водећи руски стручњак за климу планета Сунчевог система, ласерску спектроскопију и развој научне опреме и програмско-техничких система оперативног мониторинга, др Александар В. Родин са Московског института за физику и технологију (МИФТ) био је гост Машинског факултета у Београду, где је одржао предавање под називом „Ласерска и хетеродинска спектроскопија инфрацрвеног дијапазона за циљеве еколошког и климатског мониторинга“ (Laser and heterodyne infrared spectroscopy: implication for environmental and climate monitoring“).

 

Др Родин се на почетку осврнуо на основе ласерске спектроскопије и развијени уређај за мисију „ЕкзоМарс“, а затим је говорио о идеји и могућим применама хетеродинске спектроскопије (праћење угљен-диоксида и других гасова стаклене баште, вертикално профилисање брзине ветра до висина 30 km, праћење леденог покривача и друго) као и на беспилотне летелице пројектоване за ношење ових мерних уређаја. На крају предавања др Родин је представио и два нова мастер програма на МИФТ-у, “Environmental and industrial monitoring” и “Climate technology”.

Др Родин је руководилац Лабораторије за инфрацрвену спектроскопију и извршни директор Истраживачко-развојног центра за мониторинг животне средине у Московском институту за физику и технологију. Учествовао на међународним пројектима истраживања планета Сунчевог система кроз аутоматске међупланетске апарате „Марс Експрес“, „Венера Експрес“, „ЕкзоМарс“, припремао експерименте на Међународној свемирској станици. Дао је значајан допринос у области хетеродинске инфрацрвене спектроскопије ултрависоке резолуције, која се активно користи за мониторинг гасова „стаклене баште“. Води пројекат за развој и практичну примену технологија свеобухватног оперативног мониторинга технологија и објеката Северног океанског пута.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.