Први дан пријемног испита: Тест из математике први полагали будући инжењери ИТ у машинству

На Машинском факултету у Београду почео  је пријемни испит за упис у прву годину основних академских студија. Пријемни из математике данас је полагало 142 кандидата који су се определили за студијски програм Информационе технологије у машинству. На овом програму биће уписано укупно 60 студената (20 на терет буџета Републике Србије и 40 самофинансирајућих).

Машински факултет је и ове године један од најтраженијих факултета међу младима. На то је утицало више фактора. На првом месту, Машински факултет нуди широк спектар специјалности која су интересантна, иновативна и доносе корист не само студентима који заврше факултет већ и целом друштву. С друге стране, долазак водећих светских компанија, као и повећана понуда квалитетних послова за инжењере, значајно су доринели већем интересовању младих. Машински инжењери су веома тражени на тржишту рада и после дипломирања брзо нађу запослење.

Будући бруцоши наводе и следеће чињенице: поред великог броја буџетских места и два студијска програма на основним академским студијама (Информационе технологије у машинству и Машинско инжењерство),  студије на Машинском факултету представљају добар спој теорије и праксе и нуде широку лепезу различитих смерова на мастер академским студијама. Међу најпопуларнијим студијским модулима су производно машинство, аутоматско управљање, термотехника, ваздухопловство, биомедицинско инжењерство, дизајн у машинству итд.

После пријемног испита утисци међу будућим бруцошима су различити. Некима тест из математике није био тежак, а неки су очекивали мало „лакше“ задатке.

„Пријемни испит је био очекиван и у складу са задацима у Збирци задатака за припрему квалификационог испита. Надам се добрим резултатима, али то ћу знати када буду објављена решења“, каже Александар Суботић, матурант Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду.

Машински факултет му је прва и једина жеља. „Генерално се занимам за машинство и предмете које ћу имати у првим годинама студија. С друге стране, привукао ме је велики број смерова на мастер студијама, првенствено у области енергетике, система наоружања, моторних возила и СУС мотора“, истиче наш млади саговорник.

Анђела Лазарoв из Електротехничке школе у Панчеву очекивала је мало лакше задатке. „Ипак, надам се да сам добро урадила тест с обзиром да је тип задатака идентичан онима из „Збирке задатака за припрему квалификационог испита за упис на Машински факултет“, каже наша млада саговорница и наводи да се за студије машинства определила јер је интересују информационе технологије, а Машински факултет нуди низ могућности на професионалном плану.

Виктор Грбић је завршио је ИТ смер у гимназији „Свети Сава“ и за њега је студијски програм Информационе технологије у машинству логичан наставак школовања.  „Од малена ме занима како раде рачунари и нова технологија и зато сам одлучио да упишем Машински факултет“, каже Виктор и додаје да се нада добрим резултатима пријемног испита који, како је навео, није био тежак.

У четвртак, 29. јуна, пријемни полажу кандидати који су се определили за студијски програм Машинско инжењерство.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.