Отворен конкурс Battle of Minds посвећен младима са иновативним идејама

Млади из Србије са предузетничким решењима за креирање одрживе будућности моћи ће и ове године да учествују у глобалном програму Battle of Minds. Пријаве за конкурс су отворене до 30. јуна.

Такмичење је покренуто с циљем да се студентима и онима који су дипломирали у претходних пет година пружи прилика за стварање позитивних промена и освајање вредних награда. Најбољима на локалном нивоу следује новчана награда или стручна пракса у компанији БАТ, док ће победници на глобалном нивоу добити чак 50.000 фунти.

Компанија British American Tobacco (BAT) једном годишње организује ово такмичење у ком наша земља учествује по четврти пут. Поред Србије, такмичиће се још 30 земаља из целог света. Тимови треба да имају најмање два, а највише четири члана.

Задатак такмичара јесте представљање иновативне идеје за решавање Environmental Social and Governance, односно ESG изазова.

Четири ESG изазова

Након што формирају своје тимове, такмичари треба да одаберу једну од четири задате теме програма, а ове, 2023. године, то су:

  • технологија
  • екологија
  • енергетика
  • инклузија

Потом је потребно да осмисле и представе своје бизнис решење у PowerPoint или PDF формату, а постоји и могућност слања пропратних Excel, Word, JPEG и других докумената.

Технолошки изазов подразумева употребу најновијих технологија данашњице, као што су вештачка интелигенција, проширена и виртуелна стварност, у сврхе креирања одрживијег света. Од одрживе пољопривреде до еко амбалаже – такмичари који одаберу еколошки задатак треба да осмисле шта би урадили како би смањили емисије угљен-диоксида. Учесници заинтересовани за област обновљиве енергије могу креирати иновацију која би нашу планету учинила „зеленијом”. Последњи изазов односи се на проналажење решења за креирање инклузивне културе на радном месту кроз примену технологија и иновација.

Шта решење треба да садржи?

Тим треба да припреми кратак увод о томе ко су његови чланови, који изазов је одабрао и зашто, као и шта идеја или производ који је креирао представља. Потребно је представити проблем који такмичари желе да превазиђу, а потом и решење. Битан сегмент презентације је и усклађеност производа са тржиштем, односно да ли постоје информације које указују на потребу предложеног решења.

Учесници би кроз истраживање показали ко је потенцијална конкуренција или како ће се индустрија коју су одабрали развијати у будућности. Потребно је уочити и представити на који начин решење доприноси унапређењу ESG утицаја. Такође, овај бизнис пројекат мора да има и сегмент о начину финансирања. Као последњи корак, на ред долазе детаљне информације о тиму, односно њихове биографије.

Идеје оцењују локални тимови међу којима су менаџери компаније БАТ

При оцењивању, они ће се усредсредити на квалитет предложене идеје, презентације, али и лидерске вештине такмичара. У случају да се решење покаже као успешно, тим наставља такмичење на регионалном нивоу, где представља своју земљу.

Сви заинтересовани се могу регистровати путем следећег линка, где уједно могу сазнати више о самом такмичењу – About the competition

Bookmark the permalink.

Comments are closed.