Aviolog – Изазови праћења авиона, техничког и оперативног статуса, у циљу побољшања сигурности летења  – петак, 19. мај у 12.30, сала 211

Машински факултет у Београду, Катедра за ваздухопловство и АСАП – Асоцијација Српских Авио Професионалаца, имају задовољство да најаве предавање на тему изазова праћења авиона у техничком и оперативном смислу.

Предавање ће бити одржано у петак, 19. маја 2023.г у свечаној сали 211, са почетком у 12.30 часова, а моћи ће да се прати и путем Зум платформе.

Линк за зум: https://zoom.us/j/96508243122?pwd=TlBKRWhIM0h1STVPMUVXZDVXV3JKdz09

Meeting ID: 965 0824 3122

Passcode: 265521

Познавање стања авиона током радног века је једна од најзначајнијих активности узимајући у обзир безбедност и ефикасност летења. Појавом уређаја за секундарно праћење авиона, као и подацима који се шаљу преко радио уређаја, авиони током лета шаљу значајне информације којe су неопходне за боље управљање саобраћајем, техничку контролу и предупређивање могућих инцидентних ситуација. Појавом једноставних електронских компоненти, али и система за потврђивање и анонимизацију, традиционални системи комуникације могу бити унапређени како би се повећао обухват флота оваквим праћењем знатно изнад данашњег нивоа, поготово имајући у виду нове облике ваздушног превоза, попут дронова.

Авиолог, српски стартап, помера границу тренутних flight tracking платформи на виши ниво, са  циљем повећања земаљске покривености и свеобухватности порука које пријемници прихватају. На овом предавању биће дат приказ проблема и иновација у домену праћења авиона, повећање безбедности летења и отварања нових канала комуникације за нове летелице попут дронова, користећи уобичајене, већ сертификоване робусне радио сигнале и уређаје.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.