Дубравка Ђедовић у посети Машинском факултету: Важна сарадња факултета, државе и привреде у области енергетике 

Министарка рударства и енергетике Републике Србије Дубравка Ђедовић посетила је Машински факултет Универзитета у Београду где је сa руководством разговарала о досадашњим активностима, као и о проширењу и могућим видовима сарадње факултета са државом и привредом у области енергетике.

Министарку Ђедовић са сарадницима примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а у разговору су учествовали и продекан за наставу, проф. др Марко Милош, продекан за научно-истраживачки рад, проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за финансије, проф. др Александар Грбић, шеф Катедре за процесну технику, проф. др Александар Јововић и руководилац Центра за обуку енергетских менаџера и овлашћених енергетских саветника, проф. др Милош Бањац.

Током састанка је било речи о активностима Машинског факултета у области образовања инжењера машинства за рад у различитим сегментима енергетике, као и о пословима и пројектима на којима су факултет и његови стручњаци ангажовани за потребе Министарства рударства и енергетике, као и бројних компанија које се баве овом стратешком привредном граном.

Саговорници су посебну пажњу посветили темама из домена енергетске ефикасности. Том приликом је указано на важност научних истраживања која се спроводе на факултету у тој области, као и на значај обуке енергетских менаџера и енергетских саветника коју Машински факултет реализује у сарадњи са Министарством рударства и енергетике.

„Програми енергетске ефикасности,  су поље где је сарадња између оних који се баве научно-истраживачким радом и државних институција, као и привреде, посебно важна. До краја деценије очекује нас 15 милијарди евра улагања у енергетску инфраструктуру. Иза свих тих пројеката стоје људи и наш циљ је да стручан образован кадар са Машинског и других факултета реализује те пројекте и да остану да раде и допринесу својој земљи, која их је ишколовала“, рекла је Ђедовић.

 

На крају посете, министарка је разговарала са студентима и обишла више савремених лабораторија које се користе за извођење практичне наставе и доприносе квалитетнијем образовању будућих машинских инжењера, а истовремено учествују у реализацији бројних пројеката за потребе домаће привреде, као и сарадњи са највећим међународним компанијама из области енергетике.

Министарка је између осталог посетила Лабораторију за рационалну употребу енергије (домаћин др Урош Милованчевић, ван. проф), Лабораторију за топлотне турбомашине (домаћин др Срђан Милић, доцент), Лабораторију за горива и сагоревање (домаћин др Небојша Манић, ред. проф), Лабораторију за термалну анализу, као и лабораторије Катедре за хидрауличне машине и енергетске системе (домаћин др Иван Божић, ред. проф).

Ђедовић је истакла да је школовање будућих инжењера основа енергетског система, како данас, тако и у будућности, у којој се очекују крупне промене у процесу енергетске транзиције. „Велика је ствар све што је урађено да студенти стичу знање у модерним лабораторијама, да се програми иновирају и да прате оно што се дешава у свету који се убрзано мења и тек ће се мењати, посебно кад је реч о енергетици“, закључила је Ђедовић.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.