Будућност е-мобилности у Србији: Изазови и потенцијали

Јубиларни 30. Копаоник бизнис форум, који је одржан од 5. до 8. марта, окупио је више од 1600 учесника, 200 панелиста, организована су 34 панела, три сесије и четири спецјална догађаја. Велику пажњу стручне јавности  и медија привукао је панел посвећен е-мобилности на којем се дискутовало о и изазовима и потешкоћама са којима се сусреће сектор аутомобилске индустрије у овој области.

Модератор панела под називом “Е-мобилност: Садашњост и будућност био је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, који је у уводној речи пристуне информисао о томе докле се стигло у развоју е-мобилности.

У веома интересантној и актуелној дискусији, панелисти: проф. др Александар Јововић (Машински факултет Универзитета у Београду), др Милош Петровић (члан Управног одбора ОМР групе), Милан Грујић (генерални директор ЗФ Србија), Дарко Ђорић (генерални директор МИНД Групе), Владимир Томић (директор Сектора за стратешка улагања у Развојној агенцији Србије) и Душко Васиљевић (виши специјалиста за приватни сектор Светске банке) покушали су дају одговоре на питање шта нас чека у будућности када је реч о е-мобилности.

Учесници су дискутовали о многим темама, између осталог и о томе који су главни сегменти е-мобилности и потенцијали у којима Србија може да буде конкурентна, како индустрија е-мобилности изгледа са становишта инвестиција, ко ће у будућности производити возила и која је улога образовања у том процесу, а затим су се осврнули и на улогу критичних материјала у развоју е-мобилности и енергетској транзицији, развој инфраструктуре за е-мобилност, као и на неопходност дефинисања законодавног оквира.

Наглашено је и да је ауто-индустрија највећи инвеститор у истраживања у Европској Унији, са око 32% укупних улагања, као и да је генератор развоја напредних технологија и иновација у целом свету. Акценат је био и на теми одрживог развоја, са аспекта транспорта, и посебно из угла е-мобилности.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.