Пети рођендан Беоавие: Студентски тим који се винуо у светске висине

Студентски тим Беоавиа, који се бави консруисањем и израдом беспилотних летелица, прославио је свој пети рођендан, као и тимску славу Св. Прохор Пчињски. Прослави овог малог јубилеја на Машинском факултету у Београду присуствовали су бројни пријатељи тима, компаније-спонзори, као и садашњи и некадашњи чланови Беоавие.

„Беоавиа“ је основана 1. новембра 2017. године на иницијативу студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду и једини су представници Универзитета у Београду и Републике Србије на међународним такмичењима широм Европе. Иако млад тим, у протеклих пет година, остварили су бројне успехе и Србији донели бројна одличија и награде.

Овогодишњу сезону крунисали су шампионском титулом на такмичењу Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022 у Шпанији. Њихова ракета Аурора 3, погоњена на воду и ваздух под притсиком, успешно је обавила све задатке и тиму обезбедила прво место у генералном пласману, у конкуренцији 42 тима из целог света. Поред тога, освојили су и четврто  место на New Flying Competition 2022“у Хамбургу, где су крајем септембра, представили своју ВТОЛ летелицу Кос, а доста успешно су наступили и на Air Cargo Challenge 2022 у Минхену, где су учествовали с пројектом беспилотне транспортне летелице Феникс.

У наредној сезони очекује их организација такмичења Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023, чији су овогодишњи победници. Поред тога, наставиће активно да раде на унапређењу досадашњих пројекта и изради ракета и беспилотних летелица за такмичења која их очекују наредне године. Један од пројеката биће и консрукција и израда окотокопетра, летелице која ће имати осам елиса, одосно осам мотора. На иницијативу чланова тима организоваће и обуку пилотирања беспилотним летелицама, чије ће моделе, такође, самостало, израдити.

Поводом првог јубилеја Беоавие, чланови тима су уручили посебна признања Машинском факултету, Катедри за ваздухопловство, спонзорима и пријатељима тима, који од почетка подржавају њихов рад на пројектима који, како је истакнуто, подстичу иновативност, креативност и предузетнички дух код младих.

У име Машинског факулета „Велику захвалницу“ Беоавие примио је декан, проф. др Владимир Поповић који је поручио да ће управа Факултета и у наредном периоду наставити да подржава рад Беоавие у финансијском и сваком другом смислу. „Беоавиа је изузетно значајан пројекат за Факултет, јер код студената развија, не само инжењерске вештине, него и тимски рад и друге социјалне вештине. О важности овог пројекта најбоље говори податак да су вести о успесима и раду Беоавије, међу три најударније информације на клипингу медијских садржаја о Машинском факултету“, истакао је, између осталог, проф. Поповић и члановима тима пожелео много успеха у даљем раду.

Захвалнице су уручене су и ранијем ментору тима, продекану за финансије Машинског факултета, проф. др Александру Грбовићу, садашњем ментору, доц. др Тонију Иванову, проф. др Горану Воротовићу са Катедре за ваздухопловство, као и компанијама – спонзорима међу којима су: компанија PRDC, компанија Алеђо и компанија Орао из Бијељине.

Признања су уручена и Давиду Цветковићу, досадашњем вођи Беоавие, Александри Грубић, потпредседнику Удружења Беоавиа, Милану Ракићу, координатору сектора за погон и Немањи Петровићу, кооординатору сектора за маркетинг и спонзорства.

Беоавиа тренутно броји око 60 активних чланова. Поред студената Машинског факултета у раду на пројектима раде и њихове колеге колеге с Електротехничког, Технолошко-металуршког, Саобраћајног и Природно-математичког факултета, Факултета организационих наука, Факултета за физичку хемију и Војне академије.

За само пет година, колико тим постоји, ови млади талентовани људи успешно су реализовали укупно девет пројекта. Међу њима су 3 беспилотне транспортне летелице (Рејвен TL18, Рејвен 19 и Феникс), 2 летелице ВТОЛ конфигурације (летелица Оса с којом су 2020. године освојили 3. место на „New Flying Competition“ и летелица Кос), као и 4 ракете (Аурора 1 ,која је освојила четврто место у генералном пласману на Airbus Sloshing Rocket Workshop-у 2019. године, Аурора 2, која је на истом такмичењу 2021. године заузела треће место, победничка Аурора 3, као и ракета Пупин К12).

Током свечаности, угледним званицама су приказани пројекти летелица Феникс и Кос, као и пројекат ракете Пупин К12 коју погони чврсто ракетно гориво и на коју су чланови Беоавие посебно поносни. Име је добила по српском научнику Михајлу Пупину, а ознака „К12“ представља кабинет на Машинском факултету у којем ови млади ентузијасти раде истраживања.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.