Пети Е-Мобилити форум: Електромобилност у Србији – Изазови и могућности

Урбана мобилност, развој електричних и аутономних возила, као транспортних средстава будућности, главна је тема 5. Међународног Е-мобилити форума који се одржава на Машинском факултету у Београду.

Форум је окупио више од 120 учесника из шест земаља, а основни циљ скупа је размена знања и ближе повезивање науке, образовања, привреде и индустрије, као кључног услова да се Србија што пре укључи у процес развоја е-мобилности.

Скуп су организовали Национална асоцијација аутономних и електричних возила (НААЕВ) у сарадњи с Машинским, Електротехничким и Саобраћајним факултетом Универзитета у Београду, с којима заједно ради на пројекту „5Г развојно-истраживачког тест центра за аутономна возила и дронове“, по угледу на сличне центре у неким европским земљама.

Пета генерација бежичне технологије или популарно 5Г, у свету је већ реалност, а њене предности се огледају у већој брзини, већој покривености и способности да се конектује с много више уређаја, као што су сензори и ИоТ опрема. Стручњаци предвиђају да ће примена ове технологије драматично убрзати развој у многим областима, посебно у области е-мобилности и развоја аутономних возила.

Србија мора да прати глобална технолошка кретања уколико жели да крене путем индустријски развијене землје. У том смислу, оснивање 5Г развојно-истраживачког центра, који би се бавио развојем иновација, омогућило би нашој земљи да пронађе своју високотехнолошку нишу и ухвати корак са светом у области е-мобилности, речено је на скупу.

Учеснике форума и бројне званице, поздравио је председник Националне асоцијације аутономних и електричних возила, господин Иван Вуловић. „ Имамо прилику да чујемо излагања 20 стручњака из Србије, Европе и САД који ће говорити о тренутном стању у области развоја урбане мобилности, електричних и аутономних возила, а биће речи и о инфраструктури пуњача, декарбонизацији, сајбер сигурности и стартаповима“, рекао је он.

Говорећи о значају сарадње науке и привреде, председник НААЕВ-а је посебно истакао значај сарадње са два студентска тима с Машинског факулета и једним тимом с Електротехничког факултета, који су носиоци бројних светских награда. „Њихови успеси нам дају наду да не морамо да губимо кадрове, односно да можемо да их задржимо у Србији“, поручио је Вуловић.

Реч је о студентском тиму „Беоавиа“, који се бави развојем беспилотних аутономних летелица и тиму „Друмска стрела“, првом Формула студент тиму у Србији, који је ради на развоју и изради електричног тркачког возила, оба с Машинског факултета, као и о тиму „H-BRIDGES“ са Електротехничког факулета, који су учесницима форума представили своје пројекте.

Декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић оценио је као значајну сарадњу са Националном асоцијацијом аутономних и електричних возила (НААЕВ) као иницијатором повезивања, не само око Е-мобилити форума. Истакао је да је форум, велика прилика за размену идеја и повезивање науке, образовања, привреде и индустрије.

„Тема елекромобилности постала актуелнија с дешавањима на истоку Европе и новом енергетском кризом. Због тога је веома добро што се одржава један овакав скуп. Наставићемо заједно да радимо на развоју 5Г развојно-истраживачког и тест центра, јер је он важан за све нас. Тако велике идеје окупљају људе и отварају могућност да се на једном месту бавимо, не само науком и образовањем, него и сарадњом с привредом, а то је свакако добра прилика и за цело друштво“, истакао је проф. Поповић.

„Значајно разговарати о изазовима и решењима у електромобилности у амбијенту сарадње привреде, образовања, невладиног сектора и науке“, рекао је помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, др Александар Јовић.

Говорећи о развоју иновација у Србији, он је оценио да се Србија у тој области приближава земљама ЕУ. „Према извештају Европске комисије о оцени иновација за 2022. годину раст перформанси које је Република Србија у том пољу начинила од 2015. до 2022. године је 15,6 одсто, док је просечан раст у ЕУ у истом периоду био 9,9 посто.Тај податак говори о убрзаном приближавању Србије европским стандардима“, нагласио је он.

Ти успеси су, како је навео, резултат спроведених реформи и улагања у научно- истраживачку инфраструтруктуру и делатност, кроз Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност, који су са 98 милиона евра финасирали више од 1.720 пројеката.

„Електрична возила су будућност, и без већих препрека ће заменити возила на фосилно гориво. Шира употреба е-возила је изазов с обзиром да ће будућа глобална потражња према пројекцијама у 2030. години бити три пута већа него сада“, поручила Мирјана Илић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Она је подсетила да су преко државних подстицаја Министарства заштите животне средине у 2021. и 2022. години грађани набавили 1.023 возила, од чега 201 електрично док су остала хибридна, а да је до сада у Србију увезено 575 чисто електричних возила. Додала је и да се преко Министарства финансија одобравају субвенције од 8.000 евра за такси возила, на електрични, хибридни, погон на компримовани гас, и са евро 6 стандардом. „Почетак производње електричних аутомобила 2024. године у Стелантису у Крагујевцу, допринеће већој приступачности те врсте возила у Србији“, истакла је Илић.

Навела је и да су Путеви Србије до сада инсталирали осам пуњача, од чега три ултрабрза на стратешки кључним тачкама ауто-путева, а планира се још 10 елекропуњача на државним путевима. Пујњење је за сада бесплатно, а Путеви Србије покренули су и иницијативу за смањење цена путарине за електрична и друга чиста возила, која користе електронску наплату.

Александар Ћосић, директор компаније АББ Србија, која је генерални спонзор Е-мобилити форума поручио да та компанија много полаже на сарадњу са универзитетима и факултетима и да су увек ту да помогну да се образовање у Србији сусретне са новим технологијама. „Ту смо да заједно подигнемо Србију на виши ниво“, поручио је он.

Као пратећи садржај овогодишњег Е-мобилити форума, на платоу испред Машинског факултет организована је и мини изложба електричних аутомобила најпознатијих брендова који производе електровозила, као што су БМW, Мерцедес, Јагуар.

 

 

Такође, у холу факулета посетиоци могу да виде електричну формулу студентског тима „Друмска стрела“, пројекте беспилотних летелица и ракета студентског тима „Беоавиа“, као и компоненте за хибридна возила која се производе у компанији ЗФ Србија. На паркингу испред зграде Машинског факултета, нарављен је и један Е-кутак, где ће бити инсталиран пуњач за електровозила, донација компаније АББ.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.