Значајан успех Беоавие на такмичењу у Хамбургу

Студентски тим Беоавиа освојио је четврто место у финалу такмичења “New Flying Competition 2022” (NFC), где су представили своју нову беспилотну VTLO летелицу “Кос”, на чијој су израдили вредно радили протекле две године.

Поред нашег тима, у финалној рунди овог такмичења које је, под покровитељством компанија Lufthansa и Airbus, одржано од 22. до 26. септембра у Хамбургу, учествовало је још седам универзитетских тимова, са четири континента. У првој фази такмичења, у којој се оцењивало техничко решење летелица, учествовало је укупно 36 екипа из целог света, а пројекат наших студената добио је високе оцене, што их је и одвело у финале NFC.

“Наш задатак је био да осмислимо, дизајнирамо и произведемо тзв. VTLO летелицу која полеће и слеће вертикално, а има могућност лета попут класичних авиона. Поред тога летелица “Кос” је дизајнирана тако да испуни главне захтеве такмичења, што значи да прведе 30 минута у ваздуху уз помоћ аутопилота и да током тог периода сними објекте на земљи и прерачуна њихове тачне координате”,  каже Давид Цветковић, студент мастер студија Машинског факултета у Београду и вођа тима Беоавиа.

Мада су постигли значајан успех, чланови тима нису у потпуности задовољни, јер су имали много већа очекивања.  “На претходном NFC такмичењу 2020. године, освојили смо 3. место,  а сада нам је био циљ да заузмемо највиши пласман. На жалост, нисмо били у могућности да поведемо свог пилота, о чему смо обавестили судијску комисију недељу дана пре такмичења. Судије нису уважиле нашу молбу за асистенцијом пилота других тимова, уз образложење да је неписано правило такмичења да пилот мора да буде члан матичног универзитетског тима, односно студент Универзитета у Београду. Ту информацију смо сазнали тек када смо изашли на писту. На тај начин, Беоавии није било допуштено да “полети” и заузме једну од водећих позиција”, објашњава Давид.

“Ипак, успели смо да заузмемо 4. место и пласирамо се испред тима из Хамбурга, чија је летелица тог дана такмичења обавила успешан лет”, каже Давид Цветковић, напомињући да ово није крај пројекта и да ће у наредном периоду чланови тима радити на унапређењу летелице, која је, како је навео, одлична платформа за превоз разне врсте терета.

VTLO летелица “Кос” је само један од успешних пројекта који је облежио овогодишњу такмичарску сезону Беоавие. Ови млади талентовани људи вредно су радили и на изради транспортне беспилотне летелице “Фенкикс”, коју су успешно представили на такмичењу „Air Cargo Challenge 2022“ у Минхену, као и на ракети “Аурора 2” с којом су освојило прво место на овогодишњем такмичењу „Airbus Sloshing Rocket Competition 2022” у Шпанији.

Беоавиа је студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица и успешно представља Србију и Универзитет у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.