Студентима представљен програм стипендија Министарства одбране

Одбрамбена индустрија Србије, с традицијом дугом више од 180 година, последњих година  бележи велике успехе у домену развоја наоружања и војне опреме и има перспективу да постане технолошки замајац укупног индустријског развоја наше земље. Због тога, овај сектор има изражену потребу да ојача научно-истраживачки кадар, првенствено младим инжењерима који могу да одговоре на нове технолошке изазове, истакнуто је, између осталог, на презентацији програма студентских стипендија Министарства одбране Републике Србије, која је одржана на Машинском факулету у Београду.

Министарство одбране Републике Србије објавило је конкурс за доделу студентских стипендија за предстојећу школску 2022/2023. годину. Значајан број стипендија односи се на позиције у Војнотехничком институту у Београду (ВТИ), водећој истаживачкој институцији у домену развоја војних технологија и наоружања. Актуелним конкурсом, који је отворен до 31. октобра 2022. године, предвиђено је, између осталог, стипендирање девет студената мастер академских студија Машинског факултета који похађају модуле за системе наоружања, ваздухопловство и аутоматско управљање.

На презентацији, која је одржана на иницијативу Министарства одбране, студентима су представљене могућности које програм стипендирања нуди, не само на плану стручног усавршавања, кроз израду академских радова и учешће у пројектима, него и када је реч о наставку професионалне каријере и запослењу у Војнотехничком институту.

Присутне је поздравио помоћник министра одбране Републике Србије, др Ненад Милорадовић који је подсетио  да стратегија одбрамбене индустрије предвиђа даљи развој научноистраживачких институција у области војних технологија, наоружања и војне опреме.

„То подразумева и кадровско јачање овог сектора првенствено дипломираним инжењерима техничке струке. Њихово знање и вештине у владању технологијама значајно доприносе не само одбрамбеној способности земље него и њеном економском развоју“, поручио је Милорадовић.

Представници Војнотехничког института у Београду – представили су истраживачко-развојне капацитете  и актуелне истраживачко-развојне пројекте у области наоружања и војне опреме.

Начелник Сектора за класично наоружање, пуковник Александар Кари је подсетио да су лабораторијски капацитети Војнотехничког института стварани више од 70 година. „ВТИ данас располаже са 24 савремене лабораторије. Неке од њих су од међународног значаја, неке су јединствене на подручју Балкана, а већина превазилази војни значај, па се могу сматрати националним ресурсом Републике Србије“, истакао је он.

Према његовим речима, главни циљ деловања Војнотехничког инсистута јесте развој наоружања и војне опреме. Тај циљ је до сада успешно оствариван, јер је у оперативну употребу Војске Србије усвојено више од 1400 средстава НВО. При томе, освојене су бројне нове технологије, многи савремени материјали и нове методе испитивања.

„У наредном периоду ВТИ ће се и даље бавити својом примарном делатношћу – истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија. Управо из тог разлога, кроз програм стипендирања желимо да подмладимо кадар и обезбедимо стручњаке који ће моћи да одговоре новим технолопким изазовима“, закључио је пуковник Кари.

Мајор Влатко Крстић упознао је будуће инжењере с детаљима Конкурса за доделу стипендија које се односе на ВТИ, а доскорашњи студент Машинског факултета и један од стипендиста, Душан Божић је пренео своја искуства и указао на професионалне бенефите које му је стипендија Министарства одбране омогућила.

Презентацији су присуствовали и чланови Деканског колегијума Машинског факултета, проф. др Живана Јаковљевић, продекан за организацију и акредитацију и проф. др Александар Грбовић, продекан за финансије, као и проф. др Предраг Елек, шеф Катедре за системе наоружања и проф. др Иван Костић, шеф Катедре за ваздуопловство.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.