Разговори UNIDO и Машинског факултета о сарадњи у области Smart Manufacturing

Директор Организације за индустријски развој Уједињених нација (United Nations Industrial Development Organization – UNIDO) , др Марко Камија, у пратњи своје сараднице Сибиле Сартори, посетио је Машински факултет у Београду. Високе госте је примио декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а састанку су присуствовали и продекан за организацију и акредитацију, проф. др Живана Јаковљевић, директор Иновационог центра Машинског факултета, проф. др Ненад Зрнић, руководилац Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе (CMSysLab), проф. др Петар Петровић, као и госпођица Кристина Бећановић и др Драган Анђеловић, саветник и заменик шефа Кабинета министра за иновације и технолошки развој у Влади Репблике Србије.

Господин Камија је руководилац UNIDO Division of Innovation Strategies and Digitalization, која у сарадњи са Владом Републике Србије реализује стратешки пројекат под називом: Promoting Smart Manufacturing Through Innovation System Building in Serbia, који  има за циљ да формулише програм за успостављање Smart Manufacturing Innovation Hubs’ System (SMIH System). Овај систем је замишљен као нова национална иновациона инфраструктура за област дитализације индустрије Србије, која би комплементирала постојећи систем научно-технолошких паркова у Србији и ресурсе академске заједнице Србије специјализоване за образовање инжењера и истраживање у области производних технологија.

У срдачном и пријатељском разговору, проф. Поповић је информисао госте о истраживачким лабораторијским потенцијалима Машинског факултета. Посебно је нагласио спремност Машинског факултета да, у оквиру постојећих иницијатива и пројеката усмерених ка подршци домаћим фабрикама у иновирању производних процеса и развојних капацитета, као и у образовању инжењера специјализованих за рад са новом генерацијом дигитализованих производних технологија (кибернетско-физички производни системи), гади партнерске односе и заједно ради с UNIDO.

Саговорници су се сагласили да Србија треба да се реиндустријализује, да битно унапреди своје компетитивне перформансе у области прерађивачке индустрије, трансформише тежиште њеног технолошког профила ка секторима са већом додатом вредношћу и да кроз такав оквир пронађе своје место у глобалном систему ланца стварања вредности. Србији је потребно више робота у њеним фабрикама, више паметне аутоматизације и боље избалансираног односа према животној средини. С тим у вези, неопходно је обезбедити и квалитетнија радна радна места, добро плаћена и са амбијентом који ће бити привлачан за младе инжењере. Дигитализација кроз оквир Smart Manufacturing концепта је трансформативни контекст који несумњиво води ка том циљу, а Србији ствара реалне основе за даљи убрзани развој њене економије.

Господин Камија је нагласио да је пријатно изнанађен оним што је имао прилике да види током своје дводневне посете Србији и сазна кроз непосредне контакте са академском и иновационом заједницом у Новом Саду и Београду. „То непосредно искуство отвара порстор за нове идеје и још амбициозније иницијативе даље сарадње Србије и UNIDO, као и партнерства у области иновација производних технологија на простору Западног Балкана“, истакао је он.

Посета високог представника UNIDO завршена је посетом Лабораторији за кибернетику и мехатронске системе (CMSysLab), Катедре за производно машинство, где су сарадници те лабораторије гостима показали ресурсе којима располаже Машински факултет, посебно у делу роботизације производних процеса и примене напредних концепата, као што су Digital Twin технологија и технологија виртуелне реалности.

Домаћин и организатор посете делегације UNIDO Србији је Кабинет министра Ненада Поповића, задуженог за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије. Више о UNIDO на https://www.unido.org/.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.