Грундфос заинтересован за сарадњу с Машинским факултетом

Машински факултет у Београду посетила је делегација високих представника данске компаније Грундфос, једног од водећих произвођача циркулационих пумпи у свету. Посету су иницирали гости из Данске који су истакли да компанија Грундфос поклања изузетну пажњу примени симулације за испитивање и оптимизацију технолошких и производних процеса и да су заинтересовани за сарадњу с Машинским факултетом у тој области.

Вишечлану делегацију компаније Грундфос, коју је предводио господин Christian Brix Jacobsen, Head of Architecture & Modularization, поздравили су чланови Деканског колегијума Машинског факулета, проф. др Марко Милош, проф. др Маја Тодоровић, проф. др Живана Јаковљевић, проф. др Александар Грбовић, као и шеф Катедре за производно машинство, проф. Бојан Бабић.

Представници Грундфос-а су представили организациону структуру и производне капацитете компаније, као и развојне планове који су усмерени првенствено на развој технологија које доприносе енергетској ефикасности и побољшању очувања вода, а самим тим глобалној одрживости. На састанку је представљена и Грундфос-ова фабрика пумпи у Инђији, њена производња и услуге које пружа у Србији, а било је речи о програмима студентске праксе, уз могућност запослења у тој компанији која у нашој земљи послује од 2010. године.

Проф др. Маја Тодоровић је гостима представила организацију и структуру студија на Машинском факултету на којем се тренутно школује око четири хиљаде студената на свим нивоима студија и у готово свим областима машинског инжењерства.

Представници Грундфоса су приказали своја искуства у области примене симулације, а проф. Бојан Бабић и проф. Александар Грбић су представили домете Машинског факултета у тој области, између осталог: Симулацију при пројектовању различитих технолошких процеса и алата (инјекционо бризгање, обрада лима, обрада пластичним деформисањем, итд.); Дискретну симулацију технолошких система; Примену метода коначних елемената за инжењерске анализе и симулације, где су приказани примери примене у области заваривања (анализе пластичности, односно обрада лима деформисањем гуменим јастуком, анализе раста пукотина због термичког оптерећења и симулација удара птице); Роботско заваривање (симулација кретања при заваривању и примена роботског заваривања).

„Симулација у технолошким и производним системима представља коришћење посебних софтверских алата за израду компјутерских модела процеса (бризгање пластике, ковање, обрада лима, заваривање), као и фабричких постројења, како би се они анализирали и на тај начин добили важне информације о технолошком процесу и производном систему. Тиме се омогућава да се технолошки процеси и сам процес производње оптимизирају пре него што се крене у реализацију. На тај начин се могу остварити значајне уштеде односно избећи губици који се јављају услед дефеката у производњи. Улагања у фабричка постројења су изузетно висока тако да је неопходно проверити ефективност пројектованог система пре инвестирања“, објаснио је проф. Бабић.

Након састанка за госте је организован и обилазак лабораторија Машинског факултета, између осталог Лабораторије за кибернетику и мехатронске системе –  CMSysLAB, где је их поздравио руководила, проф. др Петар Поповић, а затим су посетили и Лабораторију за аутоматизацију производних процеса (AUTOMATION), чији је руководилац проф. Живана Јаковљевић.

Поред господина Christianа Brix Jacobsenа у Грундфос-овој делегацији били су и Jakob Vernersen Director Architecture; Nicholas Pedersen Senior Manager, Hydraulic Design and Simulations; Pia S. Laursen Senior Manager, Motor Design and Simulations; Anders Bøge Jensen Senior Manager, Мechanical Design and Simulations, Jacob Dirks, Head of Capability Management; Ведран Радиновић-Лукић, Manager for AME Simulations и Вида Терзић, Employer Branding Specialist.

О компанији Грундфос

Грундфос је произвођач пумпи и пумпних решења са седиштем у Данској, али директно доступан у 56 земаља кроз 83 компаније широм света, и уз широку мрежу дистрибутера и партнера. Реч је о компанији која обезбеђује оптимална решења за управљање водама. Само у 2018. години Грундфос је имао преко 3 милијарде евра прихода. Широм света запошљава 19.280 људи.

Годишња производња износи више од 16 милиона пумпних јединица, циркулационих пумпи (УП), потопних пумпи (СП) и центрифугалних пумпи (ЦР). Поред тога, Грундфос производи и електричне моторе за пумпе, као и електричне моторе за одвојену трговину и развија и продаје електронику за управљање пумпама и другим системима.

Иновације, одрживост и изврсност неке су од основних вредности Грундфос-ове производње пумпи и рада уопште. Компанија је оријентисана на енергетску ефикасност.

Пословање у Србији

Грундфос је почео свој рад у Србији 2010. године у изнајмљеном погону у Новој Пазови, док је у том тренутку изградња сопственог производног погона од 26.000 м² у Инђији била у току.

Две године касније, децембра 2012. године, званично је отворен нови погон у Инђији, инвестиција процењена на 60 милиона евра, у којој је запослено око 200 људи, што је био само први корак пројекта у Србији. С годинама број запослених је постепено растао и данас достигао цифру од 750 радника.

Фабрика у Инђији производи више од 4 милиона пумпних јединица годишње и представља трећи по величини производни погон Грундфос -а у свету. Из фабрике у Инђији извози се преко 200 милиона евра робе широм света, што компанију чини седмим највећим извозником у Србији.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.