Процесинг 22 – 35. Међународни конгрес о процесној индустрији

У Београду је одржан 35. Међународни конгрес о процесној индустрији – Процесинг 22 који организује Друштво за процесну технику Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС). Конгрес је и ове године окупио водеће стручњаке у области процесне технике из земље и иностранства, а током тродневног скупа  представљено је 52 рада из области процесне технологије; пројектовања, изградње, експлоатације и одржавања процесних постројења; основних и помоћних операција, апарата и машина у процесној индустрији; енергије у процесној индустрији; инжењерства животне средине и одрживог развоја;  процеса и постројења у припреми и пречишћавању воде у процесној индустрији; сушења и сушара; гасне технике; моделовања и оптимизације процесних и термоенергетских постројења; мерења и управљања у процесној индустрији; техничке регулативе, стандардизације и система квалитета.

Скуп је званично отворио доајен процесне технике, проф. др Мартин Богнер, а учеснике су поздравили и проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета у Београду, проф. др Радоје Вујадиновић, декан Машинског факултета у Подгорици, проф. др Мирјана Кијевчанин, продекан Технолошко-металуршког факулета у Београду, Мирко Аранђеловић, председник Извршног одбора Матичне секције машинских инжењера у Инжењерској комори Србије,  Александар Бранковић, директор СЕТ-а из Босне и Херцеговине, Владимир Миловановић, директор компаније „Беочиста енергија“ из Београда и проф. др Братислав Благојевић, председник СМЕИТС-а.

По традицији, на отварању  35. Процесинга додељене су признања и награде Друштва за процесну технику СМЕИТС-а за допринос у области процесне технике, за најбољи мастер рад у у 2021/2022. години, за најбоље студентске радове и за најбоље пријављене радове.

Повеља за допринос процесној техници додељена је др Марку Обрадовићу, ванредном професору Машинског факултета у Београду, а дипл. инж. маш. Браниславу Тодоровићу уручена је Повеља за допринос организацији Procesinga и раду Друштва за процесну технику у 2022. години.

Повеље за најбољи мастер рад добили су:  мас. инж. маш. Марко Ђуровић са Машинског факултета у Београду за рад „Идејно решење линије за филтрацију у постројењу за припрему пијаће воде капацитета 180 l/s“ под менторством проф. др Душана Тодоровића. Затим, мас. инж. тех. Данијела Бабовић са Технолошко-металуршког факултета у Београду за рад „Нумеричка анализа и оптимизација процесних параметара гранулације у флуидизованом слоју у производњи фармацеутског производа RAPTEN DUO применом неуронских мрежа“, под менторством проф. др Татјане Калуђеровић Радоичић, као и Душан Тојагић, мас. инж. маш. са Факултета техничких наука у Новом саду за рад „Прилог истраживању утицаја пројектних одлука на радне карактеристике испаривача“, под менторством доц. др Ђорђије Додера.

Повеља за најбољи рад на 35. Процесингу додељена је групи аутора: Алији Салкунићу, Николи Белобаби, Бајру Салкунићу, Љиљани Станојевић и Славици Богдановић за рад „Припрема компаније ELIXIR GROUP за увођење прекограничног механизма за прилагођавање угљеника на границама ЕУ (CBAM)“.

У оквиру конгреса  одржана су и два тематска округла стола на тему „Савремени поступци термичког третмана отпада и могућности примене тог отпада као горива у процесној индустрији Србије – Искуства у примени биомасе као горива“ и „Нова домаћа законска регулатива у области посуда под притиском“.

Радови изложени на Процесингу 22 и Самиту енергетике Требиње 22 биће предложени за објављивање у једном од издања часописа „Thermal Science“ Vol. 27, 2023.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.