Златне дипломе машинцима који су дипломирали `70. и`71. године    

После пола века од дипломирања и успешних каријера у земљи, па и свету, генерацији дипломца Машинског факултета у Београду  из`70.  и `71.  године, уручене су златне дипломе. На тај начин Машински факултет се симболично одужио некадашњим стуентима који су својим знањем и стручношћу били његови најбољи промотери претходних деценија.

Машински факултет у Београду има дугу и лепу традицију да сваке године у октобру, у оквиру обележавања Дана Факултета, својим инжењерима, који су дипломирали пре 50 година, додели ЗЛАТНЕ ДИПЛОМЕ.  Због епидемолошке ситуације изазване корона вирусом, свечано уручење овог симболичног признања дипломицима који су факулет завршили 1970.  и 1971. године, уприличено је у среду на посебној Свечаној седници Савета Машинског факултета.

Свечаности су присуствовали проф. др Владимир Поповић, актуелни декан Машинског факултета, као  и проф. др Радивоје Митровић доскорашњи декан Машинског факултета, који су својим колегама и уручили Златне дипломе.

„Златна диплома симболично представља 50 година од када сте дипломирали на Машинском факултету, али је  суштински много више од тога. Придев „златна“ означава и „златно доба“ машинства у Србији у којем сте имали прилку да стаставате као инжењери и на чему вам млађе колеге завиде“, истакао је председник Савета Машинског факултета, проф. др Влада Гашић. Честитајући колегама на признању, он је поручио да су актуелно руководство и сви запослени решени да својим радом допринесу даљем развоју Машинског факултета и на тај начин наставе његову вишедеценијску традицију.

Поздрављајући присутне, декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић је подсетио да се у октобру наредне године навршава се 150 година науке о машинама у Србији и 75 година самосталног рада Машинског факултета. „Уверен сам ћемо сви заједно на достојан начин обележити и ове, за наш факултет, значајне датуме“, истакао је он.

Нагласивши да ни једно време није лако и да је свако руководство факултета у свом мандату урадило највише што може, проф. Поповић је изразио је уверење да Машински факултет има капацитет да даље напредује и да се развија. „Треба увек да имамо увиду да ништа не почиње нити се завршава са нама и зато је важно да свако од нас у своје време уради што је више могуће“, рекао је декан Машинског факултета.

Додао је да је добра ствар што се време инжењерства и машинства вратило. „Последњих 10 година евидентно је све веће интересовање младих за студије машинства, као и квалитет новоуписаних студената. С друге стране, с дипломом Машинског факултета се брже и лакше долази до посла. Захваљујући томе, млади инжењери се опредељују да професионалну каријеру граде у својој земљи. То је најбољи показатељ да све оно што су радиле ваша генерација, као и генерације пре и после вас, има одређени континуитет и квалитет и да Машински факултет има отворен пут да иде напред“, закључио је проф. Поповић.

Изразивши задовољство што је Машински факултет након две године разних мера у прилици да својим некадашњим студентима уручи Златне дипломе, проф. Радивоје Митровић је истакао  да свечаности присуствују практично две генерације инжењера који су, како је навео, најзаслужнији за златно доба инжењерства у Србији и некадашњној Југославији.

„До 90-тих година имали смо један страховит успон машинског инжењерства који су генерације наших и ваших професора оствариле заједно са вама. Обавеза наредних генерација је да наставе тим путем и направе нови квантни скок у развоју факулета. Чињеница је да инжењерство поново цвета у Србији и због тога је важно да младе генерације поново препознају инжењерство као дисциплину која прожима цео наш живот – од превозних средстава до најнових технологија у области производног машинства, биомедицинског инжењерсва, енергетике, ваздухопловства, војног машинства и много других области“, нагласио је проф. Митровић.

За већину „златних дипломаца“, сусрет са Факултетом на којем су пре 50 година стасали као људи и као стручњаци, био је веома емотиван. Са сетом су се присетили својих студентских дана али су се истовремено  радовали сусрету с колегама с факулета.

Многи су професионалну каријеру градили у привреди, а неки од њих су остали као предавачи на Машинском факултету преносећи своје знање новим генерацијама. Међу њима су проф. др Горан Јанкес, проф. др Стеван Ђорђевић, проф. др Мирослав Бенишек, проф. др Павао Бојанић, проф. др Светислав Чантрак, проф. др Пауна Обрадовић, проф. др Чедомир Дубока, проф. др Радивоје Топић, проф. др Мирослав Пилиповић, као и проф. др Корнел Еман, гостујући професор са америчког Нортвестерн универзитета.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.