Кaтедра за индустријско инжењерство: Спој традиције и иновација у настави и науци

Катедра за индустријско инжењерство Машинског факултета у Београду у сепетембру ове године обележава 70 година, од када је, давне 1952. године, првобитно била основана  Катедра за научну организацију рада.

„Овај значајан јубилеј биће обележен 29. и 30. септембра у оквиру  међународне конференције „International Conference of Industrial Engineering – SIE 2022“, коју Катедра за индустријско инжењерство ове године организује по осми пут“, каже проф. др Весна Спасојевић Бркић, шеф Катедре. „То ће бити уједно и прилика за подсећање на проф. др Вукана Дешића, зачетника области научне организације рада, не само на територији „старе“ Југославије, него и у ширем региону“, наводи наша саговорница.

Током протеклих 70 година Катедра се развијала и усавршавала, а сада је индустријско инжењерство једно од популарнијих усмерења међу студентима на Машинском факултету.

„Успешном развоју Катедре у протеклом периоду је у великој мери допринело уверење да се до правих резултата долази само комбинацијом континуираног развоја у области науке и практичне примене у сарадњи с привредом. С друге стране, сталне иновације и осавремењавање наставног процеса омогућавају образовање у складу с начелима највише академске изврсности, а самим тим гарантују и успешну професионалну каријеру наших дипломаца“,  истиче проф. Спасојевић-Бркић.

Наравно, додаје, то подразумева и динамичне процесе у настави, као што су гостујућа предавања стручњака из земље и иностранства и стручне посете успешним компанијама, који студенте континуирано подстичу на активније учење и даљи развој.  „Само  у протеклих месец дана организовано је неколико таквих догађаја“, наводи наша саговорница.

Крајем марта одржано је веома посећено онлајн предавање „Инжењерска економија: Угао из Канаде“ гостујућег професора, др Станислава Карапетровића са Техничког факултета Универзитета Алберта у Едмонтону у Канади. Предавање је организовао у оквиру предмета „Инжењерска економија“ који се похађа на првој години основих академских студија машинства, на студијском програму Информацине технологије у машинству.

Проф. Карапетровић је некадашњи дипломац Машинског факултета у Београду, где је 1994. године дипломирао на Катедри за Индустријско инжењерство и започео своју сјајну академску каријеру. Магистрирао је и докторирао на Универзитету Манитобa у Винипегу у Канади. Због изузетних резултата, 11 година након дипломирања, ca 32. годинe постаје редовни професор. Предаје предмете у области Индустријског инжењерства (између осталог и предмет Engineering Economy) на свим нивоима студија на Техничком факултету Универзитета Алберта, а био је и гостујући професор на Polytechnic University of Cartagena и University of Girona у Шпанији.

Поље његовог истраживачког рада углавном припада области менаџмента квалитетом, са акцентом на аудит и интеграцију стандардизованих менаџмент система, у оквиру чега је објавио велики број радова високе цитираности, одржао велики број предавања по позиву широм света и добио већи број награда и признања.

Почетком априла, гостујући предавач био је господин Мирко Гавриловић, бизнис менаџер у компанији SGS, који је студентима модула за Индустријско инжењерство одржао предавање на тему „Улога и значај ИСО стандарда у области менаџмента у савременом пословању“.

SGS је водећа светска компанија за контролисање, верификацију, испитивање и сертификацију, широко призната као глобални репер за квалитет и интегритет. Са више од 93 000 запослених, послује у виду мреже са преко 2600 представништава и лабораторија широм света.

„Препуна сала и многобројна питања студената најбоље говоре о жељи младих академаца да чују нешто више о решењима проблема компанија у савременом пословном окружењу, које је препуно финансијских турбуленција, смањења ефикасности и захтева који се стално мењају, из угла привредника са огромним искуством“, истиче проф. Спасојевић-Бркић.

Поред стручних предавања, Катедра за индустријско инжењерство организовала је и стручне посете успешним компанијама Polymers Group и Doncafé d.o.o, где су студенти имали прилику да се упознају с практичним изазовима у процесима производње и логистике.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.