Наука без граница: Сарадња српских и црногорских истраживача

Машински факултет Универзитета у Београду и Иновациони центар Машинског факултета угостили су делегацију Иновационо-предузетничког центра “Технополис” из Никшића, с којим више од годину дана успешно сарађују у области развоја и примене нових технологија.

Представнике „Технополиса“ примио је декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, а састанку је присуствовала и проф. др Драгослава Стојиљковић, продекан за научно-истраживачку делатност. Током сусрета било је речи о раду две институције, пројектима који се тренутно реализују и пројектним идејама за предстојеће позиве, што ће, како је оцењено, дорпинети унапређењу досадашње сарадње.

Једна од тема састанка било је учешће ИПЦ „Технополис“ на предстојећој међународној конференцији CNNTech 2022 (линк: http://cnntechno.com/ ),  која ће бити одржана од 5. до 8. јула на Златибору. Према договору, ова институција ће представити своје истраживачке капацитете, као и друге могућности за умрежавање са научноистраживачким организацијама из Србије и региона.

Било је речи и о Хоризонт 2020 пројекту под називом „Structural Integrity and Reliability of Advanced Materials obtained through additive Manufacturing (SIRAMM)“ у којем је Машински факултет један од партнера, кроз активно учешће и стицање знања из адитивне производње на различитим зимским и летњим школама и радионицама.

С тим у вези, разматрано је и учешће запослених у ИПС „Технополис“ на предстојећој радионици RdAMM22  – 3rd International Workshop on Realiability and Design of Additively Manufactured Materials, коју у оквиру пројекта SIRAMM организује Машински факултет.

Током посете, представници „Технополиса“ обишли су и неке  од лабораторија и центара Машинског факултета.

Поред Лабораторије за оптичка мерења и брзи развој производа, гости из Црне Горе су у пратњи др Милоша Милошевића, научног саветника у Иновационом центру Машинског факултета, обишли и Центар за обуку енергетских менаџера, где их је срдачно примила, проф. др Маја Тодоровић, продекан за међународну сарадњу и докторске студије.

Након обиласка лабораторија посетили су и Аеротунел „Мирослав Ненадовић“ у оквиру Катедре за ваздухопловство. Ванр. проф. др Горан Воротовић упознао је госте са могућностима и капацитетима овог аеротунела у којем се обављају испитивања аеродинамичких перформанси модела авиона, аутомобила, возова, мостова, зграда и слично.

Представнике „Технополиса“ интересовао је и рад Катедре за пољопривредно машинство, посебно  у области даљинске детекције и анализе пољопривредних производних парцела употребом сензора за праћење приноса, као и параментара који утичу на сам принос. Током разговора са ванр. проф. др Војиславом Симоновићем,  договорена је будућа сарадња Машинског факултета и „Технополиса“ у области развоја прецизне пољопривреде у Црној Гори.

(Извор: Машински факултет)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.