Проф. др Владимир Поповић за Танјуг: Компаније траже студенте МФ

Прошла година за Машински факултет у Београду и његове студенте била је веома успешна. Крајем децембра представљено је прво тркачко возило на електро погон у Србији, факултет је имао запажен наступ на светској изложби „EXPO 2020“ у Дубаију,  а као и претходних пет година, међу младима и даље влада велико интересовање за студије машинства, као и заинтересованост страних и домаћих компанија за сарадњу с Машинским факултетом.

Улагање у Србију, повећање броја фабрика и развојних центара у нашој земљи, разлог су за повећано интересовање младих за студије машинства, али и за одлуку да остану у земљи, истакао је  у новогодишњем интервјуу агенцији Танјуг декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић.  

Студенти овог факултета, како је навео, сада брже проналазе посао у својој земљи и знатно пре него што заврше студије, захваљујући пре свега њиховој посвећености, али и успешној сарадњи коју факултет има са готово свим компанијама које послују у Србији.

„Имамо прилично интересовање компанија за наше студенте, већ од друге, треће године. Имали смо на пријемном испиту скоро два пријављена на једном месту, што нам се није десило јако дуго, неких двадесетак година, и то показује колико је интересовање за студије технике и машинства у првом реду“, рекао је Поповић.

Сарадња са компанијама

Он истиче сарадњу факултета са више компанија, попут чувеног ZF, као и Bosch, са којима се преговара о заједничким студијским програмима и запошљавању, односно развоју студентске праксе и додаје да су склопљени уговори са готово свим компанијама које послују у Србији, а крајем децембра том списку придружила се и ИТ компанија Endava.

„Комплетна наша јавна предузећа су покривена, ЕПС, НИС, Петрохемија…, затим и Siemens, Nidec, Continental. Са свим тим компанијама које су се сада појавиле, а које су на одређени начин везане за било коју врсту индустрије, имамо доста добру сарадњу“, указао је Поповић.

Каже да Машински факултет у Београду привлачи студенте и из региона, највише из Републике Српске, Црне Горе, Македоније, а додаје, све више младих из унутрашњости жели да студира баш овде, без обзира што у њиховим градовима или у близини постоје технички факултети.

„Како је време пролазило и како су се појављивали улагачи у Србију, отварале су се фабрике, развојни центри, у овом тренутку већина наших студената остаје у Србији и налази посао и знатно пре него што заврше факултет“, истакао је Поповић.

Као посебан искорак Машинског факултета, он истиче пројекат Формула студент тима „Друмска стрела“, који је крајем прошле године представио прво тркачко возило на електро погон у Србији. На пројекту су осим студената Машинског, од 2019. године радили и студенти ЕТФ, Технолошко-металуршког, Архитектонског факултета, ФОН-а, Војне академије и Факултета драмских уметности.

Проф. Поповић је навео да поред „Друмске стреле“ на Машинском факултету постоји још четири студентска тима који раде да различитим иновативним пројектима у области ваздухопловства, бродоградње, роботике и биомедицинског инжењерства, као и да факултет поред националне акредитације, има и немачку ASSIN акредитацију, као акредитацију Британског краљевског друштва инжењера бродоградње – RINA.

Сигуран посао

Према његовим речима, студенти Машинског факултета су сигурни када заврше тај факултет.

„Неће имати проблем где год да раде, у наредних пар година имаћемо проблем да не можемо да произведемо довољан број дипломираних, односно мастер инжењера у односу на потребе“, каже Поповић и додаје да годинама највише студената бира смер ваздохопловства.

Машински факултет се прошле године на „EXPO 2020“ Дубаи представио путем пројекта „Студирај у Србији“, а Поповић издваја  разговоре са представницима две агенције које се баве регрутовањем студената из тог региона и довођењем у Европу.

„То су агенције које углавном доводе студенте на основне студије, а много важније за нас је што смо имали састанак са Halcon компанијом из наменске индустрије са којом имамо дугогодишњу сарадњу“, истиче Поповић.

Наводи, да се веће интересовање  студената из УАЕ бележи годинама. „Од 2013. до данас,  36 студената из тог дела света завршило је докторске или мастер студије на Машинском факултету, а тренутно их је 22 на школовању. То је веома важно, не само у финансијском смислу, него и смислу ширења државног утицаја јер се ти људи после врате у своју земљу“, истиче декан Машинског факултета.

Већа усклађеност студијских програма

На питање колико су интересовања студената и усмерења на факултету усклађени са тржиштем рада, проф. Поповић каже да да усклађеност постоји, али да увек може боље.

„Трудићемо се да на још један бољи начин ревидирамо студијске програме, да их још боље прилагодимо тржишту рада, али можемо рећи да смо се  у овом периоду доста добро прилагодили. Успели смо да се адаптирамо на нове околности, како у привреди, тако и у друштву и верујем у добру светлу будућност Машинског факултета“, нагласио је на крају проф. Поповић.

(Извор: Танјуг)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.