„Беоавиа“ у финалу Airbus Sloshing Rocket Competition 2021

Студентски тим Беоавиа пласирао се у финале међународног студентског такмичења Airbus Sloshing Rocket Competition 2021. Њихово решење ракете „Аурора 2“ проглашено је најбољим у првој рунди овог такмичења и то у конкуренцији 20 светских тимова.

Чланови тима с моделом ракете Аурора 2

Поред нашег тима у финале су се пласирали и два тима из Италије и један из Португала. Такмичење се одржава под покровитељством Међународног удружења „Еуроавиа“ и ваздухопловних компанија ,,Airbus“ и  „Ariane Group“. Због актеулне епидемиолошке ситуације финале такмичења биће одражно онлајн.

На Airbus Sloshing Rocket Competition, одржаном 2019. године, „Беоавиа“ је такође у првој фази такмичења освојила прво место за идејно решење ракете под називом „Аурора“, а у укупном пласману тим је заузео четврто место  у конкуренцији 50 тимова из целог света.

„Новим успехом, студенти Универзиета у Београду, потврдили су да су у самом светском врху, када је реч о такмичењима у области ваздухопловства“, каже Давид Цветковић, вођа тима „Беоавиа“.

Координатор пројекта „Аурора 2“ Ђорђе Трампа наводи да иза овог успеха стоје умеће, креативност, упорност и тимски рад. „Захваљујући томе успели смо да осмислимо иновативно решење за проблеме и захтеве који су одређени пропозицијама такмичења, што је комисија овог такмичења и препознала“, истиче Ђорђе.

Ракета „Аурора 2“ састоји се од тела ракете и крила, која јој омогућавају велики долет уз минималну снагу пропулзије. Погон ракете је мешавина воде и ваздуха под притиском од 10 бара.

Такмичење захтева вертикално лансирање ракете и прелазак у беспогонски хоризонтални лет, што значи да ракета постаје једрилица, системом аутоматске регулације у целом том процесу. Током лета ракета у свом телу носи течни терет и задатак је да се минимализује утицај бућкања, што су наши студенти и постигли посебно осмишљеним техничким решењем. Примењеним решењем, такође се постижу већа стабилност и безбедан лет ракете.

На пројекту „Аурора 2“ интензивно раде координатор пројекта Ђорђе Трампа, Никола Стојљковић и Божидар Симовић, студенти Машинског факултета, Диана Секулић са Електротехничког факулета и Алекса Галић са Технолошко-металуршког факултета Универзитета у Београду.

 

„Беоавиа” је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица и успешно представља Србију и Универзитет у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

Поред успеха који су постигли пројектима „Аурора“ и „Аурора 2“, тим може да се похвали и трећим местом на међународном такмичењу „New Flying Competition 2020“  за пројекат ВТОЛ летелице под називом ОСА.

Чланови тима тренутно раде на још два пројекта. Пројекат симболичог назива „Феникс“ је беспилотна теретна летелица за такмичење „Air Cargo Challenge“ које ће се у јулу ове године одржати у Минхену. Посебан изазов за тим представља пројекат ракете с погоном на чврсто гориво под називом „Пупин К12,  с којим ће дебитовати на предстојећем Текнофесту у Турској.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.