У сусрет упису 2021/22: На „Машинцу“ и ове године велики број буџетских места

Универзитет у Београду објавио је конкурс за упис нове генерације студената на све нивое студија у школској  2021/22. години.  Машински факултет у Београду и ове године будућим студентима основних академских студија нуди два атрактивна студијска програма – Машинско инжењерство и Информационе технологије у машинству.

Према календару уписа, пријава кандидата за основне академске студије почиње од 23. јуна и траје до 26. јуна , а упис би требало да буде завршен до 9. јула.

На студијском програму Информационе технологије у машинству, биће уписано 60 кандидата – 20 на терет буџета Републике Србије и 40 самофинасирајућих. Знатно већи број студената биће уписан на студијском програму  Машинско инжењерство, где је предвиђено укупно 620 места – 520 буџетских и 100 самофинансирајућих.

Будући бруцоши који намеравају да упишу студијски програм Информационе технологије у машинству пријемни испит из математике полажу 30. јуна, а њихове колеге које се определе за класично Машинско инжењерство пријемни полажу 1. јула, такође из математике.

Информатор о упису у школској 2021/2022.години са планом полагања пријемног испита од 7. јуна биће у продаји на скриптарници факултета. 

Прошле године за упис у прву годину студија на Машинском факултету конкурисало је више од 1100 кандидата.  Од тог броја, 150 се определо за смер ИТ у машинству, док је нешто више од 950 кандидата конкурисало на студијски програм машинско инжењерство.

На пораст интересовања младих за студије машинства утицало је неколико фактора. Машински факултет нуди широк спектар специјалности која су интересантна, иновативна и доносе корист не само студентима који заврше тај факултет већ и целом друштву.

С друге стране, инжењери свих струка данас су све траженији и све боље плаћени. Статистика Националне службе за запошљавање показује да је у прошлој години највећа потражња од стране послодаваца била за дипломираним и мастер инжењерима машинства, а после тога следе ИТ сектор, електротехника и грађевинарство.

Савремене студије машинства акценат стављају на усвајање нових технолошких знања и коришћење алата везаних за ИТ и интернет технологије. Студије су повезане са научним истраживањима, кроз која будући инжењери стичу и практична искуства.

Такође, Машински факултет остварује блиску сарадњу са привредом кроз програме стручних пракси и стипендирање најбољих студената. О томе најбоље говори велики број уговора о пословно-техничкој сарадњи које је факултет потписао са домаћим и иностраним компанијама које послују у Србији, међу којима су Инмолд из Пожеге, Застава оружје из Крагујевца, Слобода из Чачка, Металац из Горњег Милановца, немачки ZF, Brose, Siemens Mobility и друге. То је, свакако, један од  разлога што интересовање младих за машинство, из године у годину, све више расте.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.