Бросе програм „Студентска пракса“- За извеснију професионалну будућност

Машински факултет у Београду, од октобра прошле године, успешно сарађује са немачком компанијом Бросе, једним од водећих добављача у ауто индустрији у свету, који ускоро покреће производњу и развој и у нашој земљи.

Квалитет студија и истраживања на Машинском факултету, као и флексибилан приступ образовању и обуци будућих инжењера машинства, у великој мери су допринели потписивању уговора о пословно-техничкој сарадњи. На тај начин створен је и оквир за сарадњу кроз различите видове обука и наставе, као и за активну професионалну сарадњу и размену знања.

Представници компаније Бросе недавно су на Машинском факултету одржали веома посећену презентацију на којој су студентима  представили програм „Студентска пракса“ за 2021/22. годину, као и могућности за рад и наставак професионалне каријере у тој компанији. 

Поздрављајући госте, декан Машинског факултета, проф. др Радивоје Митровић је рекао да је Машински факултет је веома поносан на сарадњу с немачком компанијом која је, како је навео, важна логистичка подршка аутомобилској и ваздухопловној индустрији у свету.

„Посебно радује чињеница што Бросе, поред производње,  доноси и део свог развојног програма у Србију. За инжењере који се образују на Машинском факултету то је представља изванредну прилику да се искажу као стручњаци у свим сегментима инжењерства, а који обухватају развој производа, производњу, одржавање и рециркулацију“, истакао је проф. Митровић.  

С тим у вези, он је указао на значај одражвања састанака чији је циљ упознавање студената с радом компанија и могућностима које им се кроз праксу отварају на професионалном плану .

„Студентска пракса је добра прилика за будуће инжењере да знања стечена током студија на најбољи начин надограде и примене у реалном радном окружењу. Зато су овакви састанци важни јер означавају почетак једног партнерства које има заједнички циљ, а то је образовање врхунских инжењера и препознавање оних који ће каријеру започети и наставити у Бросе-у“, рекао је декан Машинског факулета.  

Татјана Јаковљевић, директор сектора за људске ресурсе је истакла да је компанија Бросе веома поносна због партнерства са Машинским факултетом. „Циљ компаније је изградња поверења и узајамне подршке на заједничком задатку унапређења професионалне будућности студената. Презентација компаније је само један од начина да се будућим инжењерима приближи свет аутомобилске индустрије“, рекла је госпођа Јаковљевић, која је затим представила програм „Студентска пракса“.

Програм почиње у септембру ове године и намењен је студентима завршних година основних академских студија, као и студентима мастер студија техничких факултета који су заинтересовани да каријеру започну у аутомобилској индустрији. Пракса ће трајати од четири до шест месеци и обављаће се у Бросе-овим фабрикама у Немачкој и Панчеву. 

„На овај начин, компанија Бросе студентима нуди могућност да се кроз практичан рад подржан менторством усавршавају на једној од понуђених позиција, стекну нова  технолошка и научна знања, упознају с немачком културом и језиком, али и добију могућност ранијег запослења“, нагласила је Татјана Јаковљевић. 

Каи Тауш, инжењер дизјана, упознао је студенте с историјатом компаније, производним процесом  у којем је затупљена високо аутоматизована производња, као и развојним плановима Бросе-а у Србији. Будући инжењери имали су прилику да виде и неке од производа ове компаније. 

Током презентације, одржана је и радионица на којој су представници тима за људске ресурсе, Јелена Ђорђиевски и Ђорђе Бабић младим колегама појаснили поступак пријаве за праксу или запослење у компанији и пружили им веома битне савете како да на најбољи начин напишу репрезентативан  CV i мотивационо писмо.

    

 

Компанија Бросе је четврти по величини произвођач ауто-делова у свету и бави се развојем и производњом мехатроничких система за аутомобилска врата и седишта, као и електричних мотора и електронике. Послује у 24 земље, на 64 локације и има више од 26.000 радника. Процењује се да свако друго возило у свету, има бар један производ ове компаније.

Бросе је у марту прошле године, започео изградњу своје фабрике и развојног центра у Панчеву, а према најавама, већ у августу ове године покреће и прве производне линије  на којима ће се производити мотори и електроника за аутомобиле.  У наредном периоду компанија планира да запосли око 900  раника у свим областима производње.  До 2025. године биће изграђен и Развојни центар у којем ће 200 инжењера развијати нове производе за електрична возила.

(Извор: Машински факулет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.