Панел о И4.0 у Бору: Дигитализација као императив

На Техничком факултету у Бору недавно је одржан 29. панел о Индустрији 4.0, по реду, на којем су разматрани најважнији аспекти Дигиталне платформе И4.0 за Србију и представљени примери најбоље праксе, као и правци будућег развоја.  Због актуелне епидемиолошке ситуације у земљи, скуп је организован као онлајн дискусија, а рад панела активно је пратио 61 учесник из земље и иностранства – Немачке, Словачке, БиХ.

Скуп је одржан у оквиру свечаности обележавања 60-годишњице Техничког факултета у Бору. Ова високошколска установа је једини факултет Универзитета у Београду лоциран ван седишта матичног универзитета. Основан је 1961. године, као одговор на изражене потребе привреде за високообразованим кадром из области рударства и металургије, у време динамичног развоја Рударско‐топионичарског басена Бор.

Организатори и домаћини 29. Панела: (са десна на лево) проф. др Нада Штрбац, декан ТФ, Бор; проф. др Видосав Д. Мајсторовић, МФ, Београд; проф. др Иван Михајловић, продекан за научно‐истраживачки рад и међународну сарадњу, ТФ, Бор; Гордана Стијачић, новинар РТС‐а, Београд; проф. др Дејан Таникић, ТФ, Бор.

Панел је, у име домаћина, отворила и све учеснике поздравила проф. др Нада Штрбац, декан Техничког факултета у Бору. Она је том приликом представила образовну и научно-истраживачку организацију ове установе великог реномеа и угледа.

У име Машинског факултета у Београду, који је 2016. године и иницирао почетак разговора на тему Индустрија 4.0 у Србији, учеснике је поздравио проф. др Видосав Д. Мајсторовић. Панелистима су се обратили и представници Привредне коморе Србије – госпођа Видосава Џагић, помоћник директора, као и Дејан Тошић, директор Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Зајечарског и Борског округа.

Радни део скупа почео је представљањем концепта Индустрије 4.0 и њених кључних елемената у процесу дигитализације наставног процеса и у реализацији научно-истраживачког рада.  Говорећи о дигитализацији наставних садржаја на Техничком факултету у Бору, проф. др Драган Манасијевић се посебно осврнуо на дисциплине које имплицитно или експлицитно садрже елементе Индустрије 4.0. Пројектне активности, истраживања и публикације истраживача са Техничког факултета у области Индустрије 4.0, представио је проф др Иван Михајловић, продекан за научно-истраживачки рад и међународну сарадњу.

Проф. др Иван Михајловић, продекан за научно‐истраживачки рад и међународну сарадњу даје изјаву за медије

У наставку панела било је речи о директној примени елемената Индустрије 4.0 само у наставном процесу,  истраживањима и  привреди.

Господин Војислав Генић, директор “SAPWest Balkans” из Београда говорио је о SAP концепту интелигентног предузећа. Представљајући интеграцију SAP дигиталне платформе са “Cloud” платформом и платформом менаџмента података подржаних у оквиру SAP ERP‐a модела, он се осврнуо и на коришћење наведеног концепта SAP Индустрије 4.0 у настави кроз “SAP University Alliances”. Будући да је Технички факултет у Бору део ове алијансе, господин Генић је представио и резултате у примени SAP модула у настави ТФ.

проф. др Дејан Таникић излаже свој рад

Истраживање на тему „Интелегентни системи за моделирање параметара машинске обраде“, које је реализовано кроз пројектне активности на Техничком факултету у Бору, представио је проф. др Дејан Таникић. Наводећи да је ово истраживање је веома важно за развој и примену вештачке интелигенције у Индустрији 4.0, он се посебно осврнуо на модел машинског учења применом VNN за одређивање оптималних режима резања..

Доц. др Жарко Мишковић представио је резултате истраживања „Индустрија 4.0 и њена примена у рударству“. Реч је о пројекту који је за потребе Површинског копа „Костолац“ , реализовао истраживачки тим Машинског факултета у Београду. Током излагања, др Мишковић се посебно осврнуо на елементе Индустрије 4.0  који могу да се примене у рударству.

Насловни слајд презентације доц. др Жарка Мишковића   

Официјелни део панела завршен је излагањем проф. др Видосава Д. Мајсторовића на тему „Технологије Индустрије 4.0 и њихова примена у медицини и стоматологији, као и у борби против пандемије Ковид 19“.  Том приликом приказан је модел Здравство 4.0,  као аналогија И4.0 са елементима и структуром подршке ICT. Посебно су наведени елементи дигитализације, као подршка борби против пандемије Ковид 19. Ова тема представља нову област примене Индустрије 4.0 у нашој земљи.

Излагање проф. др Видосава Мајсторовића

У конструктивној дискусији која је уследила, учесници су се сагласили да је 29. Панел И4.0 по свом садржају, квалитету и значају тема оправдао очекивања када је реч о дигитализацији као императиву садашњег и будућег развоја наше земље. С тим у вези, истакнуто је да Технички факултет у Бору представља, не само релевантну институцију за тему Индустрија 4.0 у овом делу наше земље, него и поузданог партнера у мрежи националних институција за Индустрију 4.0 у Србији. Представници Техничког факултета у Бору су с великим задовољством подржали ту иницијативу и прикључили се националној платрформи институција за Индустрију 4.0.

Наредни онлајн панел о Индустрији 4.0 биће одржан 20. априла на ФЕФА факултету у Београду.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.