Водонична стратегија део нове стратегије развоја енергетике

Представници Министарства рударства и енергетике разговарали су данас са Тимом за водоничну стратегију који чине представници Машинског факултета Универзитета у Београду и пословног удружења ”Електромашиноградња”, о могућностима за развој водоничних технологија у Србији, као део процеса декарбонизације и окретања климатски неутралном развоју.

Новим законом о обновљивим изворима енергије, који је у процедури усвајања, створени су услови за коришћење и подстицање иновационих технологија које користе обновљиве изворе енергије, међу којима је и обновљиви водоник, који се може користити у области топлотне енергије, саобраћаја и природног гаса. Стварајући правни оквир за коришћење обновљивог водоника, Србија се сврстала заједно са развијеним земљама ЕУ, која је прошле године објавила своју стратегију за водоник, чији је основни циљ декарбонизација производње водоника и његова употреба као замене за фосилна горива.

На састанку којем су присуствовали државни секретари у Министарству и помоћници министарке речено је да Министарство подржава иницијативу Тима за водоничну стратегију и да ће радити на томе да водонична стратегија буде део нове стратегије развоја енергетике до 2050. године.

Вођа Тима за водоничну стратегију, Миљан Вуксановић, рекао је да је низ развијених  земаља, као и Европска унија, током 2020. године донело своје водоничне стратегије и да Србија има шансу да се укључи у овај процес тако да до 2030. године буде активни учесник у водоничној транзицији, а до 2050. године равноправна са другим учесницима у овом процесу.

(Извор: Министарство рударства и енергетике РС)

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.