Студентски тим Беоавиа: Стигли пехар и признања из Хамбурга

У октобру прошле године, заблистали су на престижном међународном такмичењу студената ваздухопловства „New Flying Competition 2020“  и учинили поносним, не само Машински факултет и Универзитет у Београду, него и целу Србију.

Студентски тим Беоавиа је на овом такмичењу освојио високо треће место у конкуренцији седам универзитетских тимова из Немачке, Финске, Мексика и далеке Кине који су се квалификовали у финале, од укупно 50 пријављених тимова из целог света. Њихова беспилотна ВТОЛ летелица под називом „ОСА“ (WASP) успешно је извела низ захтевних маневара и привукла пажњу стручног жирија који је пројекат наших студената наградио високим оценама.

Сада могу да се похвале и заслуженим пехаром и медаљама којима је потврђен њихов успех на „New Flying Competition 2020“. Признања су у среду стигла у Београд из Хамбурга, где је такмичење и требало да се одржи, али је због пандемије Ковид-19, по први пут, одржано у онлајн окружењу. Из истог разлога и награде су додељене накнадно.

Летелица „ОСА“ је пројектована да  користи предности вертикалног полетања и слетања, а затим да пређе у  хоризонтални лет. Развој авиона са овим карактеристикама је тренд у светској авиондустрији. Њихова предност је у томе што им за полетање нису велике полетно-слетне стазе, а у лету користе све предности летелица с класичном конфигруацијом. Овде се првенствено мисли на брзину лета, долет и ефикасност летелице.

Лазар Пауновић, координатор пројекта ВТОЛ „ОСА“ са пехаром

„Пупин К12“ је један од три нова пројекта на којима тренутно раде чланови Беоавие. Реч је о ракети с погоном на чврсто рактено гориво која симулира свемирске ракете које носе сателит. С овим пројектом, наши студенти ће дебитовати на предстојећем Текнофесту у Турској. Осим на овом пројекту, ови млади ентузијасти раде и на беспилотној теретној летелици симболичног назива „Феникс за такмичење „Air Cargo Challenge“ које ће се у јулу ове године одржати у Минхену. Трећи пројекат је ракета „Аурора 2″ са којом ће у јулу  учествовати на „Airbus Sloshing Rocket Workshop” у Шпанији.

Беоавиа је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица, и једини су представници из Србије и Универзитета у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства. На пројектима,  поред „машинаца“, раде и њихове колеге са Електротехничког, Технолошко-металуршког, Саобраћајног, Физичког, Математичког и Факултета организационих наука.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.