Панел И4.0 у Инмолду: Дигитализација је неопходност домаће привреде и индустрије

Пример најбоље праксе – Инмолд, панел о Индустрији 4.0 у Србији, одржан је недавно у седишту те компаније у Пожеги. Први пут од 2015. године, од када Машински факултет у Београду организује стручне скупове о Индустрији 4.0, овај 26. панел по реду, одржан је као mix media догађај, с ограниченим бројем учесника и онлајн преносом уживо.

 

 

Централна тема скупа била је нова индустријализације Србије заснована на моделу Индустрија 4.0.  Тај концепт је настао је 2011. године у Немачкој, а затим су га прихватиле и остале најразвијеније земље Европе. Србија је свој нацонални програм за И4.0 усвојила на конференцији која је 2019. године одржана на Машинском факултету у Београду и тако постала 38 држава које су већ донеле своје дигиталне платформе.

Панелисте је поздравио и пожелео им добродошлицу, директор и власник Инмолда, дипл. маш. инж. Горан Јанковић. „Сам процес дигитализације , који је један од услова за Идустрију 4.0 примењивао сам у свом предузећу, а нисам ни био свестан до пре пар година колико ће то бити неопходно. Фирме које не уведу дигитализацију,  као што су увели набавку, продају, рачуноводство  и друге службе, заостајаће и за 15 година неће постојати“, поручио је, између осталог, власник Инмолда.

Индустрија 4.0, када је реч о Србији, има лепу  будућност пре свега у фирмама као што је Инмолд која представља један од погона фабрика будућности заснованих на концпету И4.0, истакао је проф. др  Видосав Мајсторовић који се скупу обратио испред Машинског факултета у Београду.

Ана Лапчевић, директорка Регионалне привредне коморе Ужице оценила да скупови, као што је панел о Индустрији 4.0  и позитивна искуства компанија које већ примењују тај концепт, могу да подстакну и друге привреднике да на време схвате да дигитализација у индустрији неминовна.

Током радног дела скупа било је речи о дигиталном моделу Инмолда, његовом развоју и примени у пракси. Менаџер дигиталног развоја компаније Бојана Миливојевић је представила оквир и структуру пројекта Дигитална стратегија Инмолда нагласивши да се концепт Индустрије 4.0 у Инмолду примењује за сам производ, кроз све функције у његовом животном веку.

О роботизацији и аутоматизацији у Инмолду је говорио Ранко Марковић, конструктор робота. Он је представио ИМЛ робота, који је, иначе, био изложен у партеру хале где се одржавао панел и где су учесници могли да виде демострацију његовог рада. Директор Софинса Срђан Живков је приказао 3Dexcpirience платформу за инжењерска пројектовања у моделу Индустрије 4.0.  Инмолдов модел дуалног образовања, представио је Томислав Милетић, ментор у образовном центру компаније.

О новим економским правилима у Индустрији 4.0, говорио је проф. др Драган Ђуричин са Економског факултета у Београду. Осврнувши се на поремећаје изазване Ководом 19, он указао на потребу промене глобалног економског модела и представио модел за изазак из кризе у нашој земљи који се ослања на концепт Индустрија 4.0.  Др Милован Миливојевић, директор агенције „Olympia Al“  из Ужица говорио је о Интелигентним ланцима снадбевања у контексту Индустрије 4.0, а представио је истраживања о машинском учењу из ове области у Инмолду.

Бранислав Срећковић, директор Енела из Ваљева, је изложио дигитални модел машине за штампање коју производи ова фирма, по моделу сајбер-физичког система. Владан Веснић, професор Техничке школе из Пожеге говорио је о предностима дуалног образовања прилагођеног потребама привреде и показао због чега је та школа као Центар изврсности за образовање техничара, база дуалног образовања за Инмолд.

 

Индустрија 4.0 је један од главних услова за опстанак на тржишту. Дигиталзација, као основа Индустрије 4.0 је непходност наше привреде и индустрије. Зато прелазак на пословање по овом принципу захтева контирнирано информисање и едуковање запослених, заједнички је закључак учесника округлог стола  Дигитално доба и изазови будућности, који је одржан у оквиру панела.  У раду овог скупа учествовали су  Горан Јанковић, директор и власник Инмода, Војин Вукадиновић, директор IT/R&D Metalac Group Горњи Милановац, Видосава Џагић,заменик директора ПKБеограда, Драган Лазовић, власник Матис доо Ивањица и Јасмина Гавриловић, директор Axanta doo Београд.

За све учеснике панела организован је и обилазак производних погона Инмолда, а у изложбеном простору у партеру хале где се одражвао скуп, могли су да виде и поизводе ове компаније, међу којима је и ИМЛ робота.

Скуп је завршен излетом и дружењем у манастиру Прилепац, који је подигао цар Лазар, 1374. године. Наредни панел о Индустрији 4.0 биже одржан половином новембра на Факултету техничких наука у Чачку.

(Извор: Машински факултет)

поделите...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.