Машински факултет добио вредну донацију америчке фондације Gene Haas

Машински факултет у Београду добио је 10 хиљада долара вредну донацију америчке фондације Gene Haas Education. Средства су намењена унпаређењу образовања будућих стручњака за CNC машине алатке и друге напредне технологије у области производног машинства.

 

Фондација Gene Haas Education делује у оквиру америчке компаније Haas Automation, водећег светског произвођача CNC мaшина алатки. Сваке године Gene Haas, оснивач  Haas Automationa, одваја део добити за промоцију техничког образовања и  привлачење младих за даљи развој и  усавршавање у области нових CNC технологија и  конкурентност приликом запошљавања.

Ове године донације су по први пут додељене у Србији, а Машински факултет у Београду је једна од укупно три образовне институције које су добиле финансијску подршку Gene Haas фондације. Тим поводом, на факултету је  уприличено и званично уручење донације.

Симболичан чек у износу 10 хиљада долара, декану Машинског факултета, проф. др Радивоју Митровићу и шефу Катедре за производно машинство, проф. др Бојану Бабићу, уручио је господин Милан Мишчевић, представник компаније Teximp која у Србији послује од 2001. године.  Ова компанија, са седиштем у Цириху, главни је дистрибутер Haas Automation за европско тржиште и дуги низ година успешно сарађује са стручњацима Катедре за производно машинство.

„Донацију смо добили управо захваљујући колегама из Teximpа који су нам и предложили да се пријавимо на конкурс  Gene Haas фондације. Средства су намењена првенствено за унапређење наставе и стручно усавршавање студената у области производних технологија, конкретно за примену CNC технологија. Захваљујући томе обезбедили смо неопходне  алате и приборе за машине алатке које већ имамо у Заводу за производно машинство и Лабораторији за обрадне системе“, истакао је проф. др Бојан Бабић.

На тржишту је велики недостатак кадрова с одговарајућим знањима из области техничких наука, а улагање у обарзовање је један од начина да се тај проблем реши. То је, између осталог, и главни мотив Gene Haas фондације.

„Крајњи циљ фондације је  формирање модерних  CNC тренинг центара, где ће млади људи имати прилику да се упознају с новим технологијама и припеме се за производњу будућности“, рекао је господин Милан Мишчевић. Осврнувши се на дугогодишњу успешну са Машинским факултетом, он је рекао да Teximp блиско сарађује са стручњацима МФ, али да се та сарадња одвија и  кроз стручне посете и праксе студената, као и израду завршних  мастер радова. „Такође,  велики број студената после дипломирања професионалну каријеру инжењера настави упаво у нашој компанији  и уверен сам да ћемо у наредном периоду унапредити досадашњу сарадњу“, истакао је наш саговорник.

Teximp је међународна трговинска компанија специјализована за продају и сервисирање CNC машина алатки, стругова и обрадних система која је активно присутна у Југоисточној Европи још од 1982. године. Поседује најмодерније технолошке и сервисне центре (познате још као Teximp технолошки центри (TTC), а у изложбеном простору налазе се производи најпознатијих светских произвођача, као што су Haas Automation, NakamuraTome, Matsuura, Tornos i Shimada.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.