Dobrodošlica za  novu generaciju studenata

Za novu generaciju studenata, nova  akademska godina donosi puno izazova, ne samo zbog drugačijeg načina učenja, nego i zbog toga što će njihov prvi susret s nastavom na fakultetu biti putem elektronskih platformi. Upravo iz tog razloga Mašinski fakulet je u ponedeljak, 21. septembra, organizovao svečani prijem i dodelu indeksa za novu generaciju brucoša, što je bila i prilika da upoznaju svoje predmetne nastavnike i osete atomsferu na fakultetu.

Za studije mašinstva i ove godine je vladalo veliko interesovanje među mladima, a indeks Mašinskog fakulteta dobilo je oko 700 kandidata koji su opedelili za jedan, od ukupno dva studijska programa na osnovnim akademskim studijama – Informacione tehnologije u mašinstvu i klasično Mašinsko inženjerstvo.

Svečani prijem i dodela indeksa organizovani u Amfiteatru A, najvećem amfiteatru na fakultetu i uz  poštovanje svih epidemioloških mera. Nova generacija akedamaca na fakultet je pristizala selektivno, u grupama i tačno predviđenom terminu. Pre ulaska u zgradu fakulteta morali su da prođu dezobarijeru i termovizijsku kameru, a u amfiteatru su ih  čekala vidno obležena mesta za sedenje, čime je ispoštovan i zahtev o fizičkoj distanci od dva metra. U pauzi između dve grupe, prostor je detaljno čišćen i dezinfikovan.

Dobrodošlicu i uspešan početak studija brucošima je, u ime uprave Mašinskog fakulteta,  poželeo prodekan za nastavu, prof. dr Ljubodag Tanović. Osvrnuvši se na višedecenijsku tradiciju Mašinskog fakulteta, on je rekao da je primaran zadatak nastavnika da studentima pruži vrhunsko obrazovanje zasnovano na radu, razvoju i poštovanju svih onih principa koji na kojima su utemeljeni i evropski  prostor visokog obrazovanja i evropski istraživački prostor.

„Znanje je osnov razvoja svih industrija i tehnologija, a Mašinski fakultet će vam pružiti kvalitetna znanja koja ćete dalje razvijati i usaglašavati sa savremenim globalnim naučnim i društvenim trendovima. U tom smislu, vi predstavljate intelektualni kapital Srbije koji će u našoj zemlji razvijati industriju znanja baziranu na ekonomiji znanja“, istakao je prof. Tanović.

On je studente upoznao i sa organizacijom i strukturom studija na Mašinskom fakultetu, a zatim se osvrnuo i na model nastave u akademskoj 2020/21. godini.

„ Zdravlje studenata i zaposlenih na Mašinskom fakultetu je naš primaran zadatak. U skladu sa preporukama Univerziteta u Beogradu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastava će se odvijati po kombinovanom modelu. To podrazumeva  da će se teorijski deo nastave izvoditi na daljinu, auditorne vežbe kombinovano, deo na daljinu a deo na fakultetu, dok će se laboratorijske vežbe, kao i provera znanja i ispiti odvijati u prostorijama fakulteta uz maksimalno poštovanje svih epidemiloških mera”, naveo je, između ostalog, prof. Tanović.

Govoreći o važnosti prvog ispitnog roka kao ključnom uslovu za uspešnost na studijama, on je rekao da se od studenata očekuje da redovno prate nastavu, izvršavaju sve obaveze i već u junskom roku polože sve ispite. Da bi te zadatke i ostvarili, Mašinski fakultet je pre zvaničnog početka nastave organizovao petodnevna uvodna onlajn predavanja, čiji je cilj da nadomeste nedostajuća znanja iz matematike i fizike, fundamentalnih nauka koje su u osnovi mašinstva.

Dobrodošlicu novoj generaciji studenata poželeo je i student prodekan Nikola Jokić. On je mlađim kolegama predstavio projekat „Student mentor“, osmišljen kao podrška studentima prve godine da se što bolje prilagode na novom načinu učenja i žviota.  „Pored ovog projekta, studenti Mašinskog fakulteta organizuju i različita stručna pedavanja i radionice, besplatne kurseve stranih jezika, grupno spremanje ispita i druge edukativne sadržaje, koji takođe mogu da vam pomognu tokom studija“, rekao je Nikola Jokić.

Student generacije Milan Janković poručio je brucošima da je Mašinski fakultet pravi izbor koji pruža mogućnost, ne samo da ostvare svoja interesovanja u mnogim oblastima mašinske nauke, nego i da dobiju znanje od najeminentnijih profesora u Srbiji, a i šire.  „ Iako vam predstoje zahtevni predmeti biće vremena i za vannastavne aktivnosti. Iz ličnog iskustva vam savetujem da što više međusobno sarađujete i da sarađujete sa profesorima i asistentima. To će vam u velikoj meri olakšati studiranje“, rekao je, između ostalog, Milan Janković.

Poželevši brucošima srećan početak školske godine, šef Službe za studentske poslove Mašinskog fakulteta,  dr Dragoljub Bekrić je rekao da su vrata te službe studentima uvek otvorena. Uputio im je i par korisnih saveta u vezi sa e-Studentskim servisom, koji će im, kako je naveo, u velikoj meri olakšati komunikaciju sa Studentskom službom tokom kombinovanog modela nastave. „Stojimo vam  na raspolaganju za sva pitanja. Uz indekse ste dobili i studentske kartice, koja vam omogućava niz pogodnosti, između ostalog,  i životno osiguranje, a dobićete i aktivacioni kod za elektronski indeks kroz koji možete da pratite sve vaše aktivnosti od predispitnih obaveza, polaganja ispita do finansijskih obaveza“, rekao je gospodin Bekrić. .

Posle zvaničnog obraćanja prodekana i predstavnika studenata, brucošima je prikazan i 20-to minutni film o Mašinskom fakultetu tokom kojeg su mogli detaljnije da se informišu o kombinovanom modelu nastave i da kroz primere dobre prakse sagledaju na koji način funkcioniše nastava na daljinu.  Takođe su imali priliku da saznaju nešto više i o radu studentskih organizacija na fakultetu i njihovim projektima, među kojima je i projekat „Student mentor“. Deo filma bio je posvećen i novoosnovanom Studentskom centru izvrsnosti, koji okuplja pet vrhunskih timova angažovanih na projektima za prstižna međunarodna takmičenja i gde studenti imaju priliku da kroz rad na praktičnim projektima primene znanje stečeno tokom studija uporedo razvijajući lične i  profesionalne veštine koje su danas kod poslodavaca sve traženije.

Posle svečanosti, članovi Studentskog parlamenta Mašinskog fakulteta uručili su mladim kolegama indekse Mašinskog fakulteta i prateću dokumentaciju, a u znak dobrodošlice koleginice su dobile i cvet.

************

Prvi dan u klupama – Utisci brucoša 

Početak studija otvara novo poglavlje u životima mladih ljudi koji su se odlučili za akademski životni put pun izazova. Iz „zaštićene“ sredine srednje škole, poznatih profesora i drugova iz razreda odjednom se nalaze među nepoznatim kolegama, profesorima, suočeni s novim obavezama, načinom rada, života. Utisci  koje ponesu prvog dana na fakultetu prate ih do kraja školovanja…

Svečani prijem brucoša i dodela indeksa na Mašinskom fakultetu  održani su u ponedeljak, kada je za novu generaciju studenata  i zvanično počela školska godina. Studenti, bar oni sa kojima smo razgovarali, prijatno su iznenađeni dobrodošlicom koja im je priređena, kao i brojnim sadržajima kojima se nadograđuje znanje stečeno tokom studija i razvijaju lične i druge profesionalne veštine.

Jana Golubović je brucoš na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo. Završila je 14. Beogradsku gimnaziju, a Mašinski fakulet je upisala, jer je interesuju prirodne nauke i zbog  velikog broja usmerenja na master akademskim studijama. “Interesuju me informacione tehnologije, biomedicinski inženjering, sistemi naoružanja, ali imam dovoljno vremena da razmislim u kojem pravcu ću dalje da se usmeravan posle osnovnih studija”, kaže Jana.

Miloš Dimitrijević dolazi iz Lazarevačke gimnazije. Od malena ga interesuje na koji način mašine funkcionišu. Posebno ga zanimaju industrijske mašine za sečenje, zbog čega će studije nastaviti na smeru za proizvodno mašinstvo.

Studijski program Mašinsko inženjerstvo bio je izbor i za Zlatka Dakića iz 13. Beogradske gimnazije   “Volim mašinstvo. Posebno me prvilači biomedicinsko inženejrstvo.  Mašinski fakultet je jedan od najpoznatijih fakulteta u oblasti mašinske nauke i zato nisam imao dilemu oko toga gde ću  nastaviti školovanje”, ističe Zlatko.

Mateja Gordić iz  Gimnazije “ Ruđer Bošković”  u Beogradu, kaže da je za njega mašinstvo logičan izbor, s obzirom da su ga veoma interesuju matematika i fizika.  Razmišlja da studije nastavi na smeru za aeroinženjering, ali ostavlja prostor i za druge opcije.

Ove godine Mašinski fakultet je upisao drugu generaciju brucoša na studijskom programu osnovnih akademskih studija – Informacione tehnologije u mašinstvu.

Među brucošima je i Jelena Marković, koja je pohađala Gimnaziju “Branisav Petronijević” u Ubu. Iako je Jelenina prva želja  bila FON, posle preporuka starjih kolega koji već pohađaju Mašinski fakulet, odlučila je da upiše studijski program  IT u mašinstvu. „Mašinski fakultet je u mnogu čemu perspektivniji, jer veliki broj usmerenja na master studijama nudi bezbroj mogućnosti na profesionalnom planu. Još uvek se nisam opredelila za smer na kojem bih nastavila školovanje, ali  sam uverena da će Mašinski fakultet ispuniti moja očekivanja i da će mi osnovne studije u velikoj meri pomoći pri izboru”, zaključila je Jelena.

“Budućnost je u informacionim tehnolgijama i zato sam se odlučio da upišem taj smer na Mašinskom fakultetu, kaže Mihajlo Savić, koji je završio Kruševačku gimnaziju. U nastavku školovanja i dalje će se razvijati u tom pravcu, a sebe vidi na jednom od master studijskih programa gde se primarno izučavaju i razvijaju informacione tehnologije.

Da bi studentima olakšali pohađanje nastave na Mašinskom fakultetu su i ove godine organizovali uvodna predavanja iz matematike i fizike, a za studente je pripremljen i Vodič za brucoše sa najvažnim informacija o načinu studiranja, ispitima i ocenjivanju, studentskim javnim ispravama, pravima I obavezama studenata… Takođe, u Vodiću se nalaze i objašenja gde i na koji način se konkuriše za studentski kredit I stipendiju, kako se koriste studentski mejl i studentske kartice.

podelite...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.