Први дан у клупама – Утисци бруцоша

Почетак студија отвара ново поглавље у животима младих људи који су се одлучили за академски животни пут пун изазова. Из „заштићене“ средине средње школе, познатих професора и другова из разреда одједном се налазе међу непознатим колегама, професорима, суочени с новим обавезама, начином рада, живота. Утисци  које понесу првог дана на факултету прате их до краја школовања…

Свечани пријем бруцоша и додела индекса на Машинском факултету  одржани су у понедељак, када је за нову генерацију студената  и званично почела школска година. Студенти, бар они са којима смо разговарали, пријатно су изненађени добродошлицом која им је приређена, као и бројним садржајима којима се надограђује знање стечено током студија и развијају личне и друге професионалне вештине.

Јана Голубовић је бруцош на студијском програму Машинско инжењерство. Завршила је 14. Београдску гимназију, а Машински факулет је уписала, јер је интересују природне науке и због  великог броја усмерења на мастер академским студијама. “Интересују ме информационе технологије, биомедицински инжењеринг, системи наоружања, али имам довољно времена да размислим у којем правцу ћу даље да се усмераван после основних студија”, каже Јана.

Милош Димитријевић долази из Лазаревачке гимназије. Од малена га интересује на који начин машине функционишу. Посебно га занимају индустријске машине за сечење, због чега ће студије наставити на смеру за производно машинство.

Студијски програм Машинско инжењерство био је избор и за Златка Дакића из 13. Београдске гимназије   “Волим машинство. Посебно ме првилачи биомедицинско инженејрство.  Машински факултет је један од најпознатијих факултета у области машинске науке и зато нисам имао дилему око тога где ћу  наставити школовање”, истиче Златко.

Матеја Гордић из  Гимназије “ Руђер Бошковић”  у Београду, каже да је за њега машинство логичан избор, с обзиром да су га веома интересују математика и физика.  Размишља да студије настави на смеру за аероинжењеринг, али оставља простор и за друге опције.

Ове године Машински факултет је уписао другу генерацију бруцоша на студијском програму основних академских студија – Информационе технологије у машинству.

Међу бруцошима је и Јелена Марковић, која је похађала Гимназију “Бранисав Петронијевић” у Убу. Иако је Јеленина прва жеља  била ФОН, после препорука старјих колега који већ похађају Машински факулет, одлучила је да упише студијски програм  ИТ у машинству. „Машински факултет је у многу чему перспективнији, јер велики број усмерења на мастер студијама нуди безброј могућности на професионалном плану. Још увек се нисам определила за смер на којем бих наставила школовање, али  сам уверена да ће Машински факултет испунити моја очекивања и да ће ми основне студије у великој мери помоћи при избору”, закључила је Јелена.

“Будућност је у информационим технолгијама и зато сам се одлучио да упишем тај смер на Машинском факултету, каже Михајло Савић, који је завршио Крушевачку гимназију. У наставку школовања и даље ће се развијати у том правцу, а себе види на једном од мастер студијских програма где се примарно изучавају и развијају информационе технологије.

Да би студентима олакшали похађање наставе на Машинском факултету су и ове године организовали уводна предавања из математике и физике, а за студенте је припремљен и Водич за бруцоше са најважним информација о начину студирања, испитима и оцењивању, студентским јавним исправама, правима И обавезама студената… Такође, у Водићу се налазе и објашења где и на који начин се конкурише за студентски кредит И стипендију, како се користе студентски мејл и студентске картице.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.