Добродошлица за  нову генерацију студената

За нову генерацију студената, нова  академска година доноси пуно изазова, не само због другачијег начина учења, него и због тога што ће њихов први сусрет с наставом на факултету бити путем електронских платформи. Управо из тог разлога Машински факулет је у понедељак, 21. септембра, организовао свечани пријем и доделу индекса за нову генерацију бруцоша, што је била и прилика да упознају своје предметне наставнике и осете атомсферу на факултету.

За студије машинства и ове године је владало велико интересовање међу младима, а индекс Машинског факултета добило је око 700 кандидата који су опеделили за један, од укупно два студијска програма на основним академским студијама – Информационе технологије у машинству и класично Машинско инжењерство.

Свечани пријем и додела индекса организовани у Амфитеатру А, највећем амфитеатру на факултету и уз  поштовање свих епидемиолошких мера. Нова генерација акедамаца на факултет је пристизала селективно, у групама и тачно предвиђеном термину. Пре уласка у зграду факултета морали су да прођу дезобаријеру и термовизијску камеру, а у амфитеатру су их  чекала видно облежена места за седење, чиме је испоштован и захтев о физичкој дистанци од два метра. У паузи између две групе, простор је детаљно чишћен и дезинфикован.

Добродошлицу и успешан почетак студија бруцошима је, у име управе Машинског факултета,  пожелео продекан за наставу, проф. др Љубодаг Тановић. Осврнувши се на вишедеценијску традицију Машинског факултета, он је рекао да је примаран задатак наставника да студентима пружи врхунско образовање засновано на раду, развоју и поштовању свих оних принципа који на којима су утемељени и европски  простор високог образовања и европски истраживачки простор.

„Знање је основ развоја свих индустрија и технологија, а Машински факултет ће вам пружити квалитетна знања која ћете даље развијати и усаглашавати са савременим глобалним научним и друштвеним трендовима. У том смислу, ви представљате интелектуални капитал Србије који ће у нашој земљи развијати индустрију знања базирану на економији знања“, истакао је проф. Тановић.

Он је студенте упознао и са организацијом и структуром студија на Машинском факултету, а затим се осврнуо и на модел наставе у академској 2020/21. години.

„ Здравље студената и запослених на Машинском факултету је наш примаран задатак. У складу са препорукама Универзитета у Београду и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, настава ће се одвијати по комбинованом моделу. То подразумева  да ће се теоријски део наставе изводити на даљину, аудиторне вежбе комбиновано, део на даљину а део на факултету, док ће се лабораторијске вежбе, као и провера знања и испити одвијати у просторијама факултета уз максимално поштовање свих епидемилошких мера”, навео је, између осталог, проф. Тановић.

Говорећи о важности првог испитног рока као кључном услову за успешност на студијама, он је рекао да се од студената очекује да редовно прате наставу, извршавају све обавезе и већ у јунском року положе све испите. Да би те задатке и остварили, Машински факултет је пре званичног почетка наставе организовао петодневна уводна онлајн предавања, чији је циљ да надоместе недостајућа знања из математике и физике, фундаменталних наука које су у основи машинства.

Добродошлицу новој генерацији студената пожелео је и студент продекан Никола Јокић. Он је млађим колегама представио пројекат „Студент ментор“, осмишљен као подршка студентима прве године да се што боље прилагоде на новом начину учења и жвиота.  „Поред овог пројекта, студенти Машинског факултета организују и различита стручна педавања и радионице, бесплатне курсеве страних језика, групно спремање испита и друге едукативне садржаје, који такође могу да вам помогну током студија“, рекао је Никола Јокић.

Студент генерације Милан Јанковић поручио је бруцошима да је Машински факултет прави избор који пружа могућност, не само да остваре своја интересовања у многим областима машинске науке, него и да добију знање од најеминентнијих професора у Србији, а и шире.  „ Иако вам предстоје захтевни предмети биће времена и за ваннаставне активности. Из личног искуства вам саветујем да што више међусобно сарађујете и да сарађујете са професорима и асистентима. То ће вам у великој мери олакшати студирање“, рекао је, између осталог, Милан Јанковић.

Пожелевши бруцошима срећан почетак школске године, шеф Службе за студентске послове Машинског факултета,  др Драгољуб Бекрић је рекао да су врата те службе студентима увек отворена. Упутио им је и пар корисних савета у вези са е-Студентским сервисом, који ће им, како је навео, у великој мери олакшати комуникацију са Студентском службом током комбинованог модела наставе. „Стојимо вам  на располагању за сва питања. Уз индексе сте добили и студентске картице, која вам омогућава низ погодности, између осталог,  и животно осигурање, а добићете и активациони код за електронски индекс кроз који можете да пратите све ваше активности од предиспитних обавеза, полагања испита до финансијских обавеза“, рекао је господин Бекрић. .

После званичног обраћања продекана и представника студената, бруцошима је приказан и 20-то минутни филм о Машинском факултету током којег су могли детаљније да се информишу о комбинованом моделу наставе и да кроз примере добре праксе сагледају на који начин функционише настава на даљину.  Такође су имали прилику да сазнају нешто више и о раду студентских организација на факултету и њиховим пројектима, међу којима је и пројекат „Студент ментор“. Део филма био је посвећен и новооснованом Студентском центру изврсности, који окупља пет врхунских тимова ангажованих на пројектима за прстижна међународна такмичења и где студенти имају прилику да кроз рад на практичним пројектима примене знање стечено током студија упоредо развијајући личне и  професионалне вештине које су данас код послодаваца све траженије.

После свечаности, чланови Студентског парламента Машинског факултета уручили су младим колегама индексе Машинског факултета и пратећу документацију, а у знак добродошлице колегинице су добиле и цвет.

************

Први дан у клупама – Утисци бруцоша 

Почетак студија отвара ново поглавље у животима младих људи који су се одлучили за академски животни пут пун изазова. Из „заштићене“ средине средње школе, познатих професора и другова из разреда одједном се налазе међу непознатим колегама, професорима, суочени с новим обавезама, начином рада, живота. Утисци  које понесу првог дана на факултету прате их до краја школовања…

Свечани пријем бруцоша и додела индекса на Машинском факултету  одржани су у понедељак, када је за нову генерацију студената  и званично почела школска година. Студенти, бар они са којима смо разговарали, пријатно су изненађени добродошлицом која им је приређена, као и бројним садржајима којима се надограђује знање стечено током студија и развијају личне и друге професионалне вештине.

Јана Голубовић је бруцош на студијском програму Машинско инжењерство. Завршила је 14. Београдску гимназију, а Машински факулет је уписала, јер је интересују природне науке и због  великог броја усмерења на мастер академским студијама. “Интересују ме информационе технологије, биомедицински инжењеринг, системи наоружања, али имам довољно времена да размислим у којем правцу ћу даље да се усмераван после основних студија”, каже Јана.

Милош Димитријевић долази из Лазаревачке гимназије. Од малена га интересује на који начин машине функционишу. Посебно га занимају индустријске машине за сечење, због чега ће студије наставити на смеру за производно машинство.

Студијски програм Машинско инжењерство био је избор и за Златка Дакића из 13. Београдске гимназије   “Волим машинство. Посебно ме првилачи биомедицинско инженејрство.  Машински факултет је један од најпознатијих факултета у области машинске науке и зато нисам имао дилему око тога где ћу  наставити школовање”, истиче Златко.

Матеја Гордић из  Гимназије “ Руђер Бошковић”  у Београду, каже да је за њега машинство логичан избор, с обзиром да су га веома интересују математика и физика.  Размишља да студије настави на смеру за аероинжењеринг, али оставља простор и за друге опције.

Ове године Машински факултет је уписао другу генерацију бруцоша на студијском програму основних академских студија – Информационе технологије у машинству.

Међу бруцошима је и Јелена Марковић, која је похађала Гимназију “Бранисав Петронијевић” у Убу. Иако је Јеленина прва жеља  била ФОН, после препорука старјих колега који већ похађају Машински факулет, одлучила је да упише студијски програм  ИТ у машинству. „Машински факултет је у многу чему перспективнији, јер велики број усмерења на мастер студијама нуди безброј могућности на професионалном плану. Још увек се нисам определила за смер на којем бих наставила школовање, али  сам уверена да ће Машински факултет испунити моја очекивања и да ће ми основне студије у великој мери помоћи при избору”, закључила је Јелена.

“Будућност је у информационим технолгијама и зато сам се одлучио да упишем тај смер на Машинском факултету, каже Михајло Савић, који је завршио Крушевачку гимназију. У наставку школовања и даље ће се развијати у том правцу, а себе види на једном од мастер студијских програма где се примарно изучавају и развијају информационе технологије.

Да би студентима олакшали похађање наставе на Машинском факултету су и ове године организовали уводна предавања из математике и физике, а за студенте је припремљен и Водич за бруцоше са најважним информација о начину студирања, испитима и оцењивању, студентским јавним исправама, правима И обавезама студената… Такође, у Водићу се налазе и објашења где и на који начин се конкурише за студентски кредит И стипендију, како се користе студентски мејл и студентске картице.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.