У сусрет упису 2020/21: На Машинцу два смера и велики број буџетских места

Универзитет у Београду објавио је конкурс за упис нове генерације студената на све нивое студија у школској  2020/21. години.  Према календару уписа, пријава кандидата за основне академске студије почиње од 24. јуна, а полагање пријемног испита у  периоду од 29. јуна до 5. јула. Упис би требало да буде завршен до 17. јула.

Влада још није донела одлуку о броју студената који ће се финансирати на терет буџета РС, мада  је Универзитет планирао да у наредној години на све нивое и врсте студија упише исти број студената као и претходне године.  Уколико места на буџету не буду одобрена, додаће се броју самофинансирајућих студената.

То значи да на 364 студијска програма на основним, мастер и докторским академским студијама, као и на основним и специјалистичким струковним студијама има места за укупно  27.382 студента. У прву годину основних академских студија предвиђен је упис 13. 594 буцоша.

Рокови усписа, како се наводи,  биће усклађивани са развојем актуелне ситауције и одлуком о укидању ванредног стања. Ректорка Београдског универзитета, проф. др Иванка Поповић не очекује промену календара уписа. „Једино у случају да дође до одлагња краја школске године за средњошколце биће потребно да се помере предвиђени рокови“, истакла је проф. Поповић у изјави за Блиц.

Машински факултет у Београду и ове године будућим студентима основних академских студија нуди два атрактивна студијска програма – Машинско инжењерство и Информационе технологије у машинству.

На студијском програму Информационе технологије у машинству, биће уписано 60 кандидата – 20 на буџету и 40 самофинасирајућих. Знатно већи број студената биће уписан на студијском програму  Машинско инжењерство, где је предвиђено укупно 620 места – 520 буџетских и 100 самофинансирајућих. Будући бруцоши који намеравају да упишу Машински факултет у Београду полагаће  пријемни испит из Математике.

Очекује се да ће до краја месеца бити публикован Информатор о упису у школској 2020/2021.години, са термин планом полагања пријемног испита , и биће доступан свим заинтересованим  средњешколцима.

Прошле године за упис у прву годину студија машинства конкурисало је укупно  1113 кандидата. Од тог броја, 134  се определо за смер ИТ у машинству, док је 979 кандидата конкурисало за студије машинског инжењерства.

На пораст интересовања младих за студије машинства утицало је неколико разлога. Машински факултет нуди широк спектар специјалности која су интересантна, иновативна и доносе корист не само студентима који заврше тај факултет већ и целом друштву.

После основних академских студија, студенти могу да се определе за један од укупно 22 смера- модула на мастер академским студијама – од традиционалних , као што је производно машинство, до потпуно нових усмерења који су одговор на захтеве савременог тржишта (биомедицинско инжењерство,  дизајн у машинству, машинство и информационе технологије, и др.).

Диплома Машинског факултета је препозната је и призната свуда у свету, а квалитет студија потврђен је међународним акредитацијама немачке Националне агенције за акредитацију и проверу квалитета рада техничких факултета (АСИИН), као и акредитацијом Британског краљевског друштва бродограђевних инжењера (РИНА). Сви студијски програми, укључујући и програме на енглеском језику, имају акредитацију националне Комисије за акредитацију и проверу квалитета.

Студије машинства акценат стављају на усвајање нових технолошких знања и коришћење савремених ИТ алата. Студије су, тесно повезане са научним истраживањима, кроз која будући инжењери стичу и практична искуства. Другим речима, Машински факултет студентима даје алат да своју идеју развију, преточе у пројекат и на крају реализују као готов производ.

Најбоља потврда иновативног и креативног учења кроз праксу су међународни успеси наших студената окупљених око пројеката развоја тркачких болида, беспилотних летелица  и енергетски ефикасних пловила – Формула Студент тим “Друмска стрела” , тим студената ваздухопловства „Беоавиа“ и тим студената бродоградње  “Confluence Belgrade”.

Фото: Формула Студент тим „Друмска стрела“

Следећи мото “Студент у центру учења” Машински факултет у Београду сваком студент поклања пуну пажњу и прати њихов развој током студија. За сваку нову генерацију бруцоша организују се уводна предавања из математике и физике где се упознају са наставним садржајем који их очекује током студија. Сваки студент прве године добија и ментора – старијег колегу студента који је ту да му олакша почетак академске каријере.

Десет разлога зашто да упишете Машински факултет у Београду погледајте ОВДЕ.

(Извор: Машински факултет)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.